Jestem użytkowniczką małej sieci domowej i netu udostępnianego przez router. Od kilku dni nie mogłam nawet ściągnąć poczty w feralnych godzinach (tylko że trwały one 8-10 godzin). W końcu przypadkiem weszłam do Połączeń sieciowych i znalazłam Bramę internetową w statusie Rozłączono. Weszłam we właściwości i ustawienia a tam usługa o nazwie utorrent. Skąd to się wzięło i jak mogę to usunąć / zablokować? Router jest mój i tylko ja mam do niego pełen dostęp, przynajmniej tak mi się wydaje. Tyle że stoi na dole u właściciela domu, w którym wynajmuję pokój a on ma router podłączony przez kabelek USB.
Ta brama jest powiązana z uPnP. Pewnie w ustawieniach uTorrent masz włączoną opcję związaną z uPnP i dlatego widoczna jest usługa o nazwie odpowiadającej nazwie programu.
No ja utorrenta nigdy na swoim kompie nie miałam :evil: Czyli za każdym razem jak ten ktoś włącza to badziewie, automatycznie rejestruje się przekierowanie portu na routerze? Jeszcze rano dwa razy usunęłam tę bramę z połączeń sieciowych, ale po 5 minutach pojawiała się z powrotem. Weszłam w interface routera, wywaliłam ten wpis z NAT Rule Entry, zmieniłam hasło dostępu do routera a po niecałych 10 minutach wpis w NAT pojawił się z powrotem tak więc z poziomu dostępu do routera nikt tego nie zrobił.
Jak zablokować ten port utorrenta tak żeby nikt tej sieci nie mulił? Mam Asmaxa AR-904U