Witam mam problem z przeglądarką Brave
Wykosztuje ona moją dedykowaną kartę graficzną i nie mogę tego zmienić na zintegrowaną
pomimo ze ręcznie to ustawiłem
Prosił bym o pomoc
Witam mam problem z przeglądarką Brave
Wykosztuje ona moją dedykowaną kartę graficzną i nie mogę tego zmienić na zintegrowaną
pomimo ze ręcznie to ustawiłem
Em… przecież tam pisze „Obecnie wybieraniem procesora graficznego zarządza system operacyjny Windows”. Spróbuj… „otworzyć ustawienia grafiki systemu Windows” i tam zmień. Z Vivaldim też musiałem zmienić tam z dedyka na integrę.
Windows od jakiejś tam wersji wtrąca się w kompetencje panelu sterowania Nvidią, dlatego masz ten komunikat.
Musisz ustawienie zmienić bezpośrednio w ustawieniach grafiki Windows:
https://www.asus.com/pl/support/faq/1044213/
(dla Windows 11 jest podobnie)
Dodajesz aplikację Brave do listy i wybierasz dla niej tryb oszczędzania energii, wtedy będzie domyślnie na integrze startować.
Czasami jeszcze trzeba uruchomić ponownie system, aby zmiany zadziałały, bo przeglądarki lubią się uruchamiać w tle, aby potem szybciej startować.
W samym Brave wpisz sobie: brave://gpu/
i w tabelce sprawdź, czy przeglądarka używa iGPU.
A skąd. Od dawna masz wybór czy system Windows zarządza czy ma to robić Nvidia. IMHO lepiej działa systemowe zarządzanie. W domyśle jest zawsze ustawione aby to system ustawiał.
Wchodzisz sobie w ustawienia zaawansowane karty i można przypisać dowolną aplikacje pod daną kartę.
Tyle ze mam tak to zrobione i nadal wykorzystuje nie tą
Dlaczego nie możesz dodać innej aplikacji? Nie działa przeglądaj i wybór pliku dowolnego. exe?
Sprawdź to:
Może wskoczy na listę kafelkową. Jak nie modyfikujesz plików w katalogu „Program Files
” / „%localappdata%
” to obojętnie czy masz ją ze sklepu (appbundle) czy z starszego formatu instalatora exe / msi (jak brave zrobił msi pod siebie).
Nie wykrywa po prostu przeglądarki
Ale co ci ma wykrywać lub nie?
I działa, sprawdziłem na np. YT, zabiera aż 8% mocy GPU podczas dekodowania obrazu FHD.
Nie wykrywa przeglodarki
Nie masz jej w katalogu program files\bravesoftware\brave-brovser\application ? Brakuje ci tam pliku exe ?
Bo nic ma nie wykrywać, trzeba RĘCZNIE wybrać ten plik.
No przez forder mam jak wchodzę przez ustawienie juz nie
Jak klikniesz przeglądaj i wybierasz plik, to zaznacz po prawej na dole wszystkie pliki.
No i nadal nie wykrywa pliku exe
Powinno wykrywać nie tylko brave, ale wszystkie pliki, pokaż zrzut jak to u ciebie wygląda. Powinno być tak.
Ścieżka tak jak, wyżej. Jeśli są zaznaczone wszystkie pliki, to powinno pokazywać WSZYSTKIE pliki w każdym podkatalogu.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.