Broadcom Wireless 802.11b - "włącz radio", nie dia


(duszek00) #1

Witam!!

Posiadam alptopa FS amilo 1655g z wbudowaną kartą sieciową Broadcom Wireless 802.11b.

Instaluje do niej sterowniki...wygląda, że wszystko OK, ale nie znajduje żadnej sieci (gdy mam podłączoną kartę pentagamu na USB internet pięknie śmiga...). W programie do obsługi karty wywala mi komunikat "Radio nie jest włącone, włącz je" (coś w tym stylu mogłem jednak słowa przekręcić, ale sens zdania zachowany).

Wchodzę w opcje karty i radio jest włączone...nie wiem co sie dzieje. W "helpie" znalazłem informację, po angielsku, coś w stylu, że karta działa tylko w USA i Japonii bo na nie jest zaprogramowana, natomiast w innych nie zadziała (hmmm trochę nie rozumiem tego, no ale cóż...)

Ma ktoś jakiś pomysł jak tą kartę odpalić aby działał mi na niej internet?? Hmmm ona jest wbudowana i ma przewagę nad pentagramem moim, że nie wystaje z USB :stuck_out_tongue:

Bardzo proszę o pomoc....na prawdę nie wiem co robić, próbowałem już różne wersje sterowników...


(Technik Elektro) #2

ja mam Broadcoma w laptopie z USA :wink: u mnie wszystko działa, sprawdź w BIOS-ie czy Radio wifi nie jest przypadkiem wyłączone, w ustawieniach karty wifi zmień kanał działania na 10.


(duszek00) #3

Hmmm... Niby to zrobiłem co napisałeś, ale w biosie coś nie mogę znaleźć tego radia całego...i nie wime cyz dobrze w opcjach ustawiłem... Mógłbyś napisać jak to zrobić ??

A i tak na marginesie posiadam router D-Link DI-524


(Technik Elektro) #4

a czy w routerze masz ukrywanie sieci SSID ??

jakie opcje masz w biosie ?? wymień.


(duszek00) #5

Czy mam ukrywanie...hmmm nie wiem - przy konfiguracji musiałem wpisać sobie SSID jakieś...a co do ukrywania to nie wiem, le nic się nie rzuciło mi w oczy.

Bios:

  1. Main (wszelkie informacje o procku, pamięci, czas oraz primary i secondary master)

  2. Advanced (a w nim):

  3. Boot sime diagnostic screen: disabled

  4. Legacy USB support: enabled

  5. LAN boot control: enabled

  6. Security (a w nim wszelkiego rodzaju ustawianie haseł...)

  7. Boot (a w nim wybór z czego ma botować kompa)

  8. "Exit" ( wyjście, zapisz zmiany itp)

W tym biosie nic ciekawego nie ma... coś mało opcji powiem szczerze :stuck_out_tongue:

Liczę na pomoc...


(Technik Elektro) #6

dość ubogie nie ma nic o wifi :wink:. w ustawieniach karty wifi jaki kanał masz w numer kanału wzc ??


(duszek00) #7

Ethernet zarządzany WZC (standardowo wyłączony), włączyłem tą opcję też, ale to nic nie daje.

Numer kanału WZC IBSS - 11, zmieniłem tak jak wcześniej napisałeś na 10, ale wciąż to samo się działo....czyli nic nie było.


(Technik Elektro) #8

rozumiem iż karta jest prawidłowo zainstalowana oraz włączona (przycisk/przełącznik na obudowie laptopa) ??


(duszek00) #9

Hmm zainstalowana poprawnie, próbowałem różna wersje sterowników.

A karta jest włączona -> żadnego włącznika nie ma na obudowie :slight_smile:


(Technik Elektro) #10

a wiesz na jakim chipsecie jest ?? konkretny model ?? bcmxxxx??

w najgorszym wypadku będziesz musiał wymienić kartę wifi.


(duszek00) #11

Nie :confused: a jak to mogę sprawdzić ??


(Technik Elektro) #12

musisz zajrzeć do "wnętrza" laptopa.


(duszek00) #13

Hmmm jakieś jeszcze pomysły ??:confused:


(Technik Elektro) #14

wymień kartę to jedyny rozsądny manewr. zorientuj się czy posiadasz złącze miniPC (szersze) czy miniPC-express (węższe).


(duszek00) #15

Posiadam to węższe niestety :confused:

A i jeszcze jedną rzecz zauważyłem, bawiąc się w ustawieniach karty jest coś takiego jak "Lokalizacja" i można ta wybrać TYLKO Stany Zjednoczone....jakiś pomysł jak tam dodać Polskę?


(Technik Elektro) #16

też mam stany zjednoczone (broadcom) nie mam żadnych problemów.

najlepiej zrobisz jak udasz się do serwisu lapów i poprosisz o diagnozę czy to oby na pewno karta wifi nie domaga...


(duszek00) #17

OK poradziłem sobie...hmmm wystarczyło zainstalować program Power Manager :stuck_out_tongue: