Brother dcp-150c "błąd 51"

Witam,

Mam problem z drukarką Brother DCP-150C

Zaczęło się od tego, że pojawił się błąd czyszczenia “błąd 51”. Próbowałem rzeczy opisanych na różnych forach związanych z czyszczeniem tzw. pampersa w absorberze, zerowanie ustawień drukarki “purge, 2783”, “flush, 2783”, maintenance76 i cleaning all itd. Rozkręciłem nawet głowice drukującą, wyczyściłem mębrane foliową wraz z udrożnieniem kanałów, udrożniłem kanały w głowicy, wszystkie taśmy prawidłowo podpięte a mimo wszystko nie drukuje. Dalej pojawia się błąd 51. Po uruchomieniu urządzenia jedyną opcją jaka mi pozostaje to ustawienie wydruku na “szybko” bo w tedy drukarka się nie czyści, zaczyna drukować ale wysuwa się czysta kartka. Natomiast przy ustawieniu lepszych jakości druku zaczyna się czyścić i tylko pojawia się błąd 51. Zauważyłem że wężyki doprowadzające tusz do głowicy są puste pomimo, że kardridże z tuszem są pełne. Jeśli ktoś ma jakieś sensowne pomysły to proszę o pomoc (tylko proszę nie pisać o resetowaniach ustawień, albo żebym sobie poszukał pod hasłem “unable to clean w googlach” bo już to sprawdzałem setki razy i nic).

kolega ma prawdopodobnie zaschnięte dysze w drukarce, powodem tego mogło by być odłączanie jej ze źródła zasilania, te drukarki są naprawdę dobre , ale nie wolno ich odłączać z prądu bo wtedy tusz zasycha i powoduje takie problemy.

ja kupuję od roku nie orginalne tusze po 8 zl za sztukę i wszystko jest ok, mam brotcher DCP-115c

zobacz na to forum: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1647488.html

Dysze zostały udrożnione błąd nie minął do tego tusz nie jest pompowany do głowicy…