Mam problem z Brother DCP-j140w ,gdyż na wydrukach w kolorze czarnym są poziome pasy ,które przeszkadzają w odczytaniu tego co jest wydrukowane.Na kolorze nie ma tego problemu.
I tu mam pytanie jak to można by naprawić?-gdyż nie mogę poprawnie skanować plików czarno-białych ze względu na wymieniony defekt.
Tusze są to zamienniki z popularnego serwisu.
- Wykonać procedurę czyszczenie głowicy (jak? zobacz w instrukcji od drukarki)
- Wymienić pojemnik z tuszem na kartridż czyszczący ( o ile jest dostępny dla tego modelu) i ponowić procedurę czyszczenia
- Podmienić kartridż z czarnym atramentem na kartridż od innego producenta
- Jeśli powyższe nie pomoże - to sugerowałbym rozglądać się za nową drukarką, ponieważ wymiana głowicy będzie droższa od nowego urządzenia podobnej klasy.
Jaka jest budowa tej drukarki, po wyjechaniu kartki i wyciągnięciu tuszy masz dostęp do wlotu tuszy? Ja ususzyszłem drukarkę Canona, walczyłem płynem do czyszczenia, procedurami czyszczenia drukarki itd. Miałem już wyrzucać, ale zrobiłem najbardziej chamską możliwą rzecz:
- przyciąłem z 10cm wężyka akwariowego pasującego na wlot tuszu,
- podpiąłem z drugiej strony strzykawkę z bardzo ciepłą wodą,
- pod dysze (kartekę) delikatnie podłożyłem papierowy ręcznik kuchenny złożony na pół (odjechałem siłowo karetką, wsadziłem papier, najechałem karetką na ten papier),
- baaaardzo powoli wciskałem wodę, w sumie ze dwie całe strzykawki (papier zmieniałem z 15 razy, cały czas był brudny, czarny w miejscu karetki)
- dość szybko założyłem tusz, wykonałem procedurę czyszenia
- wydrukowałem trochę tekstu.
Drukarka działa do dzisiaj.
Do kalendarza dodałem zadanie, że co tydzień przypomina mi, aby wydrukować coś (utworzyłem sobie prosty dokument z kilkoma liniamii tekstu w każdym kolorze (CMYK). Koszt tuszy zatępczych do mojej drukarki jest o tyle niski, że wolę coś drukować, niż spędzić znowu 2-3 godziny na czyszczeniu tego.
1.Procedura czyszczenia wykonana tak jak napisał producent w instrukcji.
2.Nie widzę czegoś takiego jak kartridż czyszczący do tego modelu drukarki.
3.Co do tuszy zamówiłem czarny nowy tusz to zobaczymy.
Co do budowy budowy tej drukarki po wyjęciu tuszy są dysze,wlałem w nie ciepłej wody i zobaczymy czy to pomoże.
Powtórzę jeszcze czyszczenie dysz i jak coś to dam znać.
To po tym jak radził bachus po wtłoczeniu strzykawką ciepłej wody i po wykonaniu kilka razy czyszczenia nic nie przyniosło rezultatu.
Zastanawiam się czy jest sens oddać tą drukarkę do serwisu?Jaki mógłby być ± koszt naprawy?