Brother MFC-J625DW - brak możliwości zmiany języka

Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem urządzenia Brother MFC-J625DW.
Mój problem polega na tym, że w urządzeniu domyślnym językiem dla systemu jest niemiecki i za nic w świecie nie da się go zmienić.
W menu nie jest dostępna opcja wyboru języka. Próbowałem również wejść w tryb Maintenance - zarówno dla “zwykłego użytkownika”, jak i dla serwisantów (różne kombinacje uruchamiają te dwie odmiany trybu). Opcja zmiany języka również jest niedostępna. W trybie Maintenance dla “end-usera” próba wywołania opcji wyboru kończy się wyrzuceniem z trybu serwisowego i zabootowaniem drukarki od nowa. W Maintenance “dla serwisantów” zaś próba wywołania opcji zmiany języka (w obu przypadkach kod 52) zwraca mi sygnał dźwiękowy i nic poza tym.

Czy jest możliwość wgrania firmware, w którym będzie dostępny chociażby język angielski?

1 polubienie

Przede wszystkim, gdzie ten sprzęt kupiłeś? Poszukaj w menu opcji typu “Sprache”, albo “Sprache ändern”. Jeśli, tak, jak piszesz, takie opcje są, ale nie działają, to trzeba będzie poszukać - najlepiej na stronie producenta - najnowszego firmware’u do tej drukarki wspierającego j. polski. Ewentualnie skontaktuj się ze sprzedawcą towaru i go zareklamuj podając za argument niemiecki interfejs menu zamiast polskiego, co utrudnia korzystanie z urządzenia.

Narzędzie to aktualizuje oprogramowanie sprzętowe urządzenia Brother, przesyłając oprogramowanie sprzętowe do danego urządzenia z serwera internetowego firmy Brother.

Wersja dla Windows 10 x64 http://support.brother.com/g/b/downloadend.aspx?c=pl&lang=pl&prod=mfcj625dw_all&os=10013&dlid=dlf004715_000&flang=49&type3=375
Po zaakceptowaniu licencji wyświetli się instrukcja instalacji i aktualizacji - przeczytaj ją.
Mam nadzieję, że to wystarczy :wink:

@blumperplumber
Sprzęt kupiłem na allegro. Wszystko sprawne, w 100% zgodne z opisem, który jednak nie zawierał wzmianki o języku interfejsu. Niestety nie mogę urządzenia zareklamować, gdyż zarówno drukarka jak i skaner są mi i pozostałym domownikom potrzebne codziennie (drukarkę kupiłem z powodu awarii poprzedniej). Dodatkowo kupiłem ją od osoby prywatnej, co i tak ograniczałoby szanse na reklamację.
Chciałbym trochę powalczyć we własnym zakresie.
Dla mnie język niemiecki nie jest aż tak dużym utrudnieniem, gdyż interfejs jest dla mnie dość intuicyjny i mimo słabej znajomośc. Chciałbym spolszczyć lub chociaż zangielszczyć interfejs z myślą o pozostałych użytkownikach drukarki.

Niestety żadnej z wymienionych przez Ciebie opcji nie ma w menu. Nie ma też nic, co chociaż kojarzyłoby się z językiem wyświetlania.
Ciężko też znaleźć sam plik firmware’u, którego nie musiałbym wgrywać przez aplikację Brothera.
Próbowałem już tego narzędzia. Posłusznie zbadało z jakim sprzętem ma do czynienia, i grzecznie zassało i zainstalowało… aktualizację niemieckiego systemu.
Co prawda korzystałem z narzędzia, które miało być “English”, ale instalator nie informował o języku firmware’u. Jedynie on sam był po angielsku.

Dziękuję za odpowiedzi, jednak niestety musimy walczyć dalej :wink:

Podręcznik rozszerzony strona 3 zmiana języka wyświetlacza

Tutaj podręcznik niemiecki. Ta sama strona.

Dziękuję :wink:
Właśnie sprawdziłem z obiema instrukcjami. Idąc za nimi doszedłem do opcji “Inbetriebnahme”, wszedłem i… brakuje w podmenu opcji opisanej w instrukcji. Nie ma jej też w żadnym innym menu. Czy to możliwe, że trafił mi się egzemplarz z firmwarem kierowanym na konkretny rynek?

Dziwi mnie że nawet tryb serwisowy nie dopuszcza mnie do opcji zmiany języka