Brzęczenie mikrofonu w kamerce Logitech C920S

Jak w temacie. od wczoraj zaczął mi brzęczeć i buczeć mikrofon w w/w kamerce. Lewy kanał stereo brzęczy, a prawy nagrywa - czasem jest na odwrót.
Załączam plik *.zip z MP3’ką nagraną Audacity:
brzęczenie mikrofonu.zip (106,2 KB)

Mój sprzęt komputerowy to:

• MOBO: Tuf Gaming X570 Plus;
  • CPU: Ryzen 7 3700X;
  • GPU Gigabyte RTX 2080 Super;
  • PSU: Silentium PC Vero 500W;
  • BOX: Phanteks;
    Mam nadzieję, że to nie kamera. Tegoż dnia na kilkanaście sekund zanikło napięcie w gniazdkach podczas pracy komputera - tak migło dwa razy, wyłączyło się na 20 s. i prąd wrócił. Mam nadzieję, że to nie uszkodziło sprzętu.

Liczę na pomoc. Z góry dzięki :slight_smile:

A jak przestawisz urządzenie w jakieś neutralne miejsce (gdzie indziej niż obecnie) to jest to samo? Może zaczęło dostawać sprzężenia z czymś innym.

Niestety nic to nie daje. Załączam próbkę:
Próba przestawienia kamery.zip (824,1 KB)

Może to być kwestia sterownika?? Ja mam wgrane te systemowe od audio, bo te od Realteka są wadliwe (w pewnej grze powodowały trzaski)

Możesz spróbować sterownik, możesz spróbować też zmienić wejście USB lub wyłączyć kompa, odpiąć kabel zasilający, 30s trzymania przycisku power, podpiąć i odpalić.
Mam wrażenie, że jest to dźwięk natury elektronicznej nie softu.

No nie wiem… Na Ubuntu 19.10, który też mam na osobnej partycji nagrywa w porządku:
Próbka z Ubuntu 19.10.zip (950,3 KB)

Prędzej już miałem te sterowniki systemolwe i było git.

A może:
https://support.logi.com/hc/pl/articles/360024361233
Z tego firmware update tool? Może pomoże?

Wszystko aktualne.

No to czekamy pomocy, bo korzystam tylko z wbudowanych kamerek i tu moje pomysły się zakończyły :frowning:

Kontakt z Logitech, może bardziej znany problem - o ile to nie znowu kamerka z porzuconym już wsparciem technicznym.

Po restarcie (wyłączeniu na 1,5h) komputera problem póki co ustał. Zobaczymy.

1 polubienie

Póki co Mic działa. Temat zamykam, bo nie będę zostawiał tematu niezamkniętego. Problemu nie ma.