Brzęczenie wentylatora karty graficznej

Witam, niedawno zakupiłem Gigabyte hd 7770 i po jakimś czasie karta zaczęła brzęczeć - dosłownie. Kiedy włączam grę zaczyna brzęczeć, mimo iż sam wiatrak jest prawie niesłyszalny. Temperatury to 35*C w idle no i w zależności od gry - 55-70*C, najczęściej w okolicach 64*C. Jak już mówiłem karta ma jakieś 2 tygodnie. Wie może ktoś jak temu zaradzić?

Nie wiadomo czemu, ale te karty tak mają.

Ja mam VTX HD 7770 i jest dokładnie tak samo, tylko wtedy, kiedy karta generuje grafikę 3D (np. w grze)

Więc nie martw się - to nic takiego i nie zaszkodzi twojej karcie graficznej.

Brzęczeć? Może cewki piszczą, niektóre karty tak mają.

9600gt i 7770 u mnie chodzą cicho, ale 4890 piszczał w trybie 3d.

UP@ A jaką posiadasz wersję 7770?

XFX z dwoma wentylatorami.

To może dlatego, bo my mamy wersje z jednym wentylatorem (VTX i Gigabyte)?

Dodane 27.08.2013 (Wt) 22:23

Ten dźwięk jest taki jakby w karcie coś przeskakiwało (coś jak próba zapalenia kuchenki gazowej z własnym zapalnikiem [ależ porównanie :D]).

http://youtu.be/-QHjZOwU1eg?t=4m55s <-- chodzi tylko o dzwięk - bzyczenie? To raczej cewki. Zatrzymaj na chwilę wentylator o ile się da go zatrzymać bez uszkodzenia i zobacz. Ale tylko na chwilę !!

UP@ Nie radzę zatrzymywać wentylatora podczas pracy (ewentualnie palcem naciśnij na środkek wentylatorka).

Najlepiej jak komp wyłączony wciśnij np. śrubokręt ( :smiley: ) i załącz kompa.

Dodane 27.08.2013 (Wt) 23:10

Jakie cewki?

Nie da się go wyłączyć więc pobrałem speedfana i i jak wyłączyłem wentylator podczas 3d to przestało brzęczyć - wina wentylatora. Tyle że to całe brzęczenie to tykania od zapalania kuchenki gazowe 100x szybciej i o wiele ciszej. Dodam że jak w Catalystach zwiększę prędkość wentylatora zaczyna znów bzykać 8) .

Dodane 28.08.2013 (Śr) 18:24

Rozmontowałem grafikę i zdjąłem wentylator (bez radiatora). Zamontowałem ponownie i zwróciłem uwagę na kabelek łączący wentylator z kartą. Pierwotnie leżał między dwoma “ząbkami radiatora”, lecz teraz go zablokowałem między jednym z ramion wentylatora a tym ząbkiem, również mocniej podkręciłem śrubki ale efekt brzykania prawie taki sam. Zauważyłem że cała konstrukcja ma luz - to chyba może przy wyższych obrotach wentylatora skakać :smiley: .

U mnie na jednym z kompów to samo, praktycznie chodzi bez obciążenia, cicho,ale ,bzyczy, i po zatrzymaniu wentylatora karty ustaje, czyli jakiś problem tych wentylatorów. Niedoróbka,albo ten typ tak ma. Warto zapytać, co na to producent.

Czyli to nie wada a cecha i raczej reklamować nie ma co.

Można kombinować z zamianą chłodzenia na jakieś niereferencyjne, lub chociaż wentylatorów (tańsze) - o ile jest możliwość.

A więc nic nie zrobię, szukałem tak w internecie jakieś niereferenty i nie znalazłem, może ktoś polecić coś najtańszego?