BSoD, długie ładowanie się ekranu logowania

Ostatnio z moim komputerem dzieje się coś złego. Mam Vistę 4 GB RAM, Intel Core 2 Quad 2,33 GHz, ale od jakiegoś czasu komputer długo się włącza. Po ładowaniu systemu windows przejście w ekran logowania trwa czasem nawet 10 minut, a dzisiaj pojawił mi się blue screen. To mnie wystraszyło, bo na tym komputerze mam wiele ważnych dla mnie rzeczy i nie chciałbym formatować dysku. Defragmentuję go ze 2, 3 razy w miesiącu. Mam Kasperskiego, który nie powiadomił mnie o żadnym wirusie czy czymś. Jeszcze dzisiaj zeskanuję komputer, sprawdzam rejestr ccleanerem, registry mechanic, vit registry, ale tylko za pierwszym razem jeden z nich wykrył jakieś 200, 300 błędów, ale teraz wykrywają najwyżej 10.

Proszę o pomoc.

Nie dziw się,że nikt się nie odzywa,bo odpowiedż na te problemy aż się sama ciśnie.Przyjmuję,że danych nie trzymasz razem z systemem tylko na innej partycji,więc nie widzę przeszkód by od nowa preinstalować system,zwłaszcza jak to jest Vista to szukanie błędów to jak szpilki wiadomo gdzie.Co ja bym:jeśli naprawdę ważne rzeczy to skopiować to na zewnątrz(DOPÓKI MOŻESZ)-(DVD,penrive itp),póżniej instal z formatem i dalej wiadomo-aktualne poprawki,sterowniki jak trza itp.Dla spokoju format pozostałych partycji,nigdy nie wiadomo gdzie jakiś syf się zagnieżdził i będzie dalej brużdził.Powodzenia.

Mam niestety jedną partycję. Nie ma innej możliwości? Może da się coś zrobić nie formatując dysku?

Obawiam się że nie.Przy okazji masz wyśmienitą okazję na podzielenie dysku na 2 partycje-systemową:na Vistę dałbym z 30 GB,a reszta użytkowa-same korzyści,jak padnie system to dane nieruszone.Zresztą każdy szanujący się użytkownik zawsze robi kopie dokumentów.Dysk zawsze może się rozkraczyć i kicha po rodzinnych pamiątkach.Do podziału może być np: http://www.dobreprogramy.pl/Partition-W … 15710.html