Witam, zlozylem wlasnie nowego PC, aczkolwiek mam pewne problemy. Bardzo zadko ale sie zdarza ze podczas grania w gre (w tym wypadku ‘Hogwarts’) ekran robi sie niebieski z napisami cos w stylu ‘…sorry… /…restart PC…’ i sie akutomatycznie restartuje. To moge policzyc na palcach jednej reki ze sie zdarzylo w przeciagu 1-2 tygodni. Natomiast czestsze byly przypadki ze ekran robil sie czarny i PC sie automatycznie resetowal. Teraz jeszcze czestsze jest ze podczas gry wywala do pulpitu i trzeba wlaczac gre od nowa albo gra sie mrozi. Czasami przy poczatkowym ladowaniu moze wywalic do pulpitu a czasami moge przegrac 30 minut i wtedy wywali. Byly tez przypadki ze przegralem 1-2h i nic sie nie zdarzylo.
Najsmieszniesze jest to ze kuzyn wzial mojego PC i u niego wszystko smigalo bez problemu a testowal gop na max ustrawieniach graficznych w cyberpunku i CS2. Wiem ze potem tak na wszelki wypadek jeszcze poprzekladal RAM, zaaktualizowal BIOSA. PC do mnie wrocil i u mnie nic sie nie zmienilo, dalej problemy.
To sa specywikacje:
Intel Core i5 12600KF 12th Gen Alder Lake 10 Core Processor
Przy „mocnych” kartach graficznych występuje cos takiego jak „spikes of power”.
Efekt jest podobny jak u ciebie.
Zasilacze wersji ATX 2.x tego nie obsługuja. Zasilacze wersji ATX 3 tak.
Ponizej masz dwa linki które to zjawisko wyjasniają.
Wystarczy malutki pendrive - mniej jak 1 GB. Jeśli u kuzyna chodziło dobrze to mogą być też problemy z domową siecią zasilającą. Dobrze by było aby na linii zasilającej sprzęt komputerowy nie był podłączony sprzęt AGD.
Nie wpasowywuje sie ponieważ twój zasilacz jest w wersji ATX 2.xx.
Tego typy zasilacze nie potrafia zrobić następujacej rzeczy. Dostarczyć w pewnym, niedługim czasowo okresie (mikrosekundy), dwukrotnej maksymalnej, potrzebnej mocy dla całego sprzetu i trzykrotnej maksymalnej mocy dla karty graficznej.
Przykładowo, jeśli suma poboru mocy wszystkich składników twojego komputera wynosi np. 600 W to by zabezpieczyć sie przed skokiem mocy, zasilacz powinien dostarczyć w pewnych momentach minimum 1200 W.
Tak działaja zasilacze w wersji ATX 3.
W ich specyfikacjach jest oprócz Power Watt jescze druga wartośc mocy, róznie u producentów nazywana o róznej wielkości ( podkreślenie)
Tu POWER EXCURSION
Udało mi się uchwycić BSOD. Po weekendzie postanowiłem, odpalić jeszcze raz gierke i przy pierwszym starcie już BSOD. Chwile pograłem i tylko sie zacioł i przez menadżera wyłączyłęm. Potem kolejny BSOD i ko0lejno stwierdziłem że zacznę nagrywać. Od razu też zauważyłem że mam skoki CPU przy odpalaniu gry (screen też załączony).
Problem nie lezy w tym ze to co ci sie dzieje jest na pewno za przyczyną owych skoków mocy.
Po prostu takie moga się zdarzyć i dlatego określono nowy standard zasilaczy (ATX 3), który ma przed takimi przypadkami zabezpieczyć
Co do BSOD to zajrzyj do tego artykułu, jest po angielsku ale googlowski translator powinien to ogarnąć.
Może to być spowodowane narastającym napięciem politycznym, niekoniecznie mieć związek z tym w gniazdku. A tak serio to w końcu zrobiłeś te testy pamięci RAM? Bo coś mi się wydaje, że do chwili obecnej nie nagrałeś MemTesta na pendrive i nie uruchomiłeś testu. Teraz do tylko takie sobie gdybanie, równie dobrze możesz mieć upalone złącze zasilania w karcie graficznej.
Jednego nie rozumiem… kupiłeś kompa za sporą kasę, sam nie ogarniasz tematu ani trochę, a kompa do serwisu nie zaniesiesz. Sytuacja może mieć związek np. z nieprawidłowym montażem podzespołów albo uszkodzeniem lub wadą któregoś z nich. Z pierwszego posta wynika, że komputer składałeś sam więc jest taka możliwość. W serwisie zapłaciłbyś pewnie około 100 zł za diagnostykę ale sprawa zapewne by się wyjaśniła, a teraz to trochę takie dziadowanie. Bo do porad się nie stosujesz, testów nie robisz, nikt za Ciebie tego przecież nie wykonana, święta za pasem i zostaniesz z tym problem do Nowego Roku.