BSOD na Win 7

Siemanko

Mam problem … Jak w temacie bardzo często nawracający bluse screen :confused: Wysyłałem go do naprawy i facet mówił że z oprogramowaniem, sterownikami i tym wszystkim co kryje się w kompie jest OK … I że u niego jak odpala to nie wyświetlał się BSOD . Tyle, że on nic nie zrobił prócz odwirusowania ! I Blue screen nadal się pojawia ;/ Ale powiedział koleś, że problem może tkwić w naturze sprzętowej czyli monitorze, myszce lub klawiaturze … wymieniłem jak narazie myche ale nic nie pomogło. Moje pytanie brzmi: Jak myślicie, zmienić jeszcze klawiature i monitor ? czy zmienić system operacyjny ? a może wysłać kompa to innego informatyka ? (może bardziej kompetentnego )

Otóż to!

Ewentualnie, jeśli chcesz sie sam trochę pobawić, to wykonać to: procedura-naprawy-systemu-windows-przez-nadpisanie-t447116.html - ale, w przypadku uszkodzenia rejestru Windows’a, nie zawsze pomoże.

Innym rozwiązaniem jest zmiana działu na Forum na Bezpieczeństwo i poszukanie tam pomocy. Może jednak chodzić o uszkodzenie systemu przez złośliwe oprogramowanie.

Sprzętu (ani systemu) bym już dalej nie wymieniał.

Ok wielkie dzięki ! mam nadzieję że pomorze. Napiszę w tym temacie gdy rozwiąże problem by inni wiedzieli że działa :slight_smile:

tortyl , pobierz program BlueScreenView i daj z niego raport - View - HTML Report - All items.

Trzeba było od razu podać numer błędu stop lub komunikat.Sprawdź pamięć to w najczęściej ona powoduje bsody, oraz dysk za pomocą odpowiednich programów diagnostycznych.Memtest i Crystal Disk Info,pozwolą Ci zdiagnozować ram i dysk.

tortyl , może byś tak łaskwawie podał kod błędu, albo chociaż zrobił aparatem zdjęcie tego bsodu? Nikt nie jest i wróżką nie pomoże Ci jak napiszesz, że wyskakuje Ci bsod i na tym koniec. Bsod moze powodować np. źle podkręcony procesor, uszkodzony dysk,ram uszkodzony kabel sygnałowy od dysku,procesor, płyta główna, sterowniki, program antywirusowy, tak więc sam widzisz, że musisz podać kod błędu. Wtedy będzie wiadomo w jakim kierunku trzeba pójść, żeby znaleźć przyczynę. Ponowne zainstalowanie systemu może rozwiązać problem, ale wiadomo, że to nic nie da, jeżeli winowajcą jest wadliwy sterownik i po formacie wgrasz ten sam wadliwy sterownik…

Trzeba było przeczytać mój pierwszy post ze zrozumieniem. Informatyk sprawdzał mojego kompa i mówił że stery, połączenia wewnątrz kompa, dysk … .wszystko jest ok. Ale jeśli potrzeba to prosze

najczęstszy Stop 0x0000000A

beztytuurt.png

Uploaded with ImageShack.us

Po mojemu uszkodzony jest ram. Uruchom memtest na minimum 2 godziny.

A nie ma jakiegoś innego sposobu sprawdzenia ramu prócz tego programu ? bo żeby go odpalić trzeba wypalić płytke (nie mam nagrywarki) lub z usb (nie mam USB :/) i zbootować .

Program wyświetli blędy jeżeli będą występować.

a właśnie … możlwie jest żebym wrzucił program w pliku .iso na mp4 i z niego odpalił ?

Witam

.dmp — padnięta komunikacja pomiędzy procesorem a RAM-em. Sprawdź, czy dobrze jest wtyknięty, jak tak, RAM padł.

Pozdro :slight_smile:

tortyl , nie, musisz nagrać na płytę.

tom615 Gdzie jest to połączenie ? (żebym nie musiał niepotrzebnie grzebać, czy to są te “karty” wetknięte w zaciski? Jeśli tak to są dobrze podłączone) a co do sprawdzenia ramu to czy nie ma jakiegoś programu który nie wymaga bootwania itp itd ?bo nie mam możliwości przynajmniej narazie.

A jeśli nie będe w stanie zrobic niektórych testów to może powiecie jak nakierować informatyka żeby tym razem nie robił niepotrzebnych rzeczy (jak odwirusowanie za które zapłaciłem 30 zł -_-)

To nie możesz iść do kogoś z płytą i poprosić o nagranie?

Piotr92 człowieku nie potrafisz zrozumieć? Napisał, że nie ma jak nagrać na płytkę to szukasz innego rozwiązania albo sie nie odzywasz. tortyl , użyj programu MemTest 4. Z poziomu Windowsa przetestuje RAM.

Rozumiem, ale jakoś nie wierzę w to, że nikt z jego sąsiadów, kolegów ani z rodziny nie ma kompa z nagrywarką cd…

http://www.memtest.org/download/4.20/memtest86±4.20.usb.installer.zip

prosze memtest na usb

tylko lepiej miej pustego pendrive bo będzie go formatował