Witam
Zakupiłem nowy procesor AMD Ryzen 5 5600 i po zamontowaniu nie uruchamia mi się zainstalowany system Windows 10 Home. Pojawia się niebieski ekran z błędem „inaccessible boot device” i następuje reset. I tak w kółko. Jednak kiedy założę poprzedni stary procesor Ryzen 3 2200G to system poprawnie sie uruchamia. Bios został zaktualizowany do najnowszej wersji i wszystko przy ustawieniach domyślnych. Zakładam, że ten problem może być związany z fTMP w procesorze, ale niezależnie od tego czy w biosie funkcje (są dwie) związane z fTPM są aktywne czy nie to i tak na nowym procesorze system nie chce się uruchomić.
Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, poza instalacją nowego systemu na nowym procku.
Spróbuj uruchomić na nowym procesorze jakiegoś Windowsa PE albo Linuksa Live (Mint lub Manjaro). Ten procesor to jest fabrycznie nowy ze sklepu czy kupiłeś od kogoś z drugiej ręki?
P.S. Niektóre płyty główne (np. Gigabyte) mają w BIOSie opcję bezpośredniego wywołania partycji EFI (z pominięciem domyślnej) i wystartowania systemu - jesli twoja ma coś takiego to wypróbuj to:
Pod opcją Boot Override powinna być lista partycji do wystartowania.
Zainstalowałem na starym ssd testowo Win10 na tym nowym procu i działa bez problemu. Nówka ze sklepu.
W tej płycie tego nie ma.