BSoD podczas grania - Windows XP


(lostek815) #1

Ostatnio podczas samej instalacji GTA IV wyskoczył mi BSoD. Dzisiaj dwa razy podczas gry w Aion'a wyskoczył mi ten sam BSoD:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.11.0001.404 X86

Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.



Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available


Symbol search path is: ***Invalid***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is: 

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 3) MP (2 procs) Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal

Machine Name:

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055d720

Debug session time: Wed May 9 18:07:30.671 2012 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 4:12:08.403

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

...............................................................

..............................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

...............

Unable to load image nv4_disp.dll, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for nv4_disp.dll

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nv4_disp.dll

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************


Use !analyze -v to get detailed debugging information.


BugCheck 1000008E, {c0000005, bd0b0974, aa80b860, 0}


***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.


*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*************************************************************************

******

******

***Your debugger is not using the correct symbols***

******

***In order for this command to work properly, your symbol path***

***must point to .pdb files that have full type information.***

******

***Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not***

***contain the required information. Contact the group that***

***provided you with these symbols if you need this command to***

***work.***

******

***Type referenced: nt!_KPRCB***

******

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : nv4_disp.dll ( nv4_disp+9e974 )


Followup: MachineOwner

Zarówno w GTA IV, jak i Aion'a grywałem wcześniej i to bardzo często. Czytałem na necie i niby piszą, że trzeba uaktualnić sterowniki do karty graficznej, ale... moja karta graficzna to GeForce 8600 GT i mam zainstalowane sterowniki w wersji 275.33 i odkąd wyszły to z nich korzystam i zawsze było dobrze, więc czemu nagle miałoby się coś popsuć? Nowszych nie chcę instalować bo jak kiedyś próbowałem nowsze (dwie różne wersje) to miałem problem z rozdzielczością w grach, a mianowicie po zainstalowaniu sterowników w opcjach rozdzielczości miałem do wyboru dużo wyższe niż ta możliwa dla mojego monitora i mimo, że miałem ustawione na 1440x900 to w grach ustawiało mi samo wyższą i nie pojawiał się obraz...

Więc o co chodzi z tym BSoD'em? Mam Windows XP SP3.


(ybu) #2

Błąd wskazuje na problem ze sterownikami karty graficznej.Spróbuj pobrać i wkleić do C:\WINDOWS\system32

TEN pliczek.

Ewentualnie przeinstalowanie lub Aktualizacja powinny usunąć problemy.


(djkamil09061991) #3

Odinstaluj aktualny sterownik poprzez dodaj usun programy i zainstaluj ten najnowszy:

http://www.nvidia.pl/object/winxp-296.1 ... er-pl.html

jest stabilny bo na starym kompie mam tą kartę i nic się nie dzieje.


(lostek815) #4

Już właśnie pobrałem najnowsze sterowniki i faktycznie są ok, ale wciąż nie rozumiem dlaczego miałem BSoD'a skoro zawsze korzystałem że sterowników w wersji 275.33 i było wszystko dobrze. Możliwe, że coś się źle zainstalowało tym razem? Bo niby błędu żadnego podczas instalacji nie było... Wytłumaczy mi to ktoś? ^^