BSOD w trakcie pracy na Vista Ultimate

Witam!

Od momentu kiedy włożyłem do komputera 2x1GB i 2x256mb ramu(wcześniej miałem 4x256) zaczęły pojawiać się bsody: irql not less or equal, bad pool header, i jeszcze ntfs cośtam. Po pewnym czasie bsod zaczynający się od ntfs przestał się pojawiać i teraz w różnych odstępach czasu i w różnych momentach pojawia się albo bsod bad pool header albo irql not less or equal. Kiedy odczytałem plik dmp, okazało się, że bsod irql not less or equal i bad pool header za każdym razem prawdopodobnie powoduje plik ntoskrnl.exe. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co może być przyczyną? Z góry dzięki za pomoc!

mozliwe ze te pamieci nie wspolgraja ze soba

wyjmij te 2 stare kosci po 256MB i zobacz czy problem ustapil

Hmm… zrobię tak jak piszesz i jak problemy się będą powtarzać to się odezwę. :slight_smile:

Jak wyciągniesz stare kości to ściągnij memtest86 i przetestuj nowe czy nie mają błędów. Nie wiem ile taki test powinien trwać, ale im dłużej tym lepiej. Ja nowe pamiątki testuje średnio 6h.

Miałem te same problemy co ty. Program memtest nawet+ nic nie wykazał, a pamięci były uszkodzone. Po zmianie na nowe wszystko jest w porządku.

Zobaczymy… Zostawię komputer na noc i rano wszystko będzie wiadomo. Poza tym możliwe, że to te kości 256 gdyż jak miałem 1gb to było ok…

Dodane 06.02.2009 (Pt) 7:25

Jeszcze raz za pomoc - problem rozwiązany :slight_smile: