Szału już dostane z tym kompem
Przy maksymalnym obciażeniu karty graficznej i procesora po 1 minucie wyskakuje omawiany bsod i natsepuje restart. To samo przy graniu np w gta 5 czy minecrafta tylko że po dłuzszym czasie najczesciej po 10 minutach
Podczas elekcji na teams po 30-40 minutach mam tego bsoda
Czasem wyskakuje page fault in none paged area
Komputer ma 3lata czy oznacza to ze komputer umiera ?
Znajomy informartyk twierdzi że komputer nadaje się na śmietnik ale nie chce mi sie w to wieżyć
Inel core i7 8700k nie podkrecany napięcie ustawione na auto
Gtx 1060 6gb tez nie podkrecony
Ram 32gb w 4 kosciach po 8
Asrick z370 pro4
Zasilacz be quiet straight power 11 850w 80 plus gold
Chłodzenie silentium pc fortis 3 pasta arctic mx 4
CO JUZ ZROBIŁEM
Test pamięci ram memtestem przez ponad 4 godziny - 0 błedów
Aktualizacja windowsa - nie pomoglo
Wymiana zasilacz z vero m2 600 na wspomnianego ve qiueta - bez zmian
Sprawdzenie dysków - wszystko w pożądku
Masz wszystkie aktualizacje sterowników?
Jeśli tak, to czy pobierałeś je ze stron producentów, Windows Update (opcjonalne też), czy może za pomocą Driver Booster (itp.)
Czy komputer zachowuje się tak tylko pod obciążeniem (gry), czy może w trakcie bezczynności? (podejrzenie koparki)
Jak z działaniem przy programach biurowych, graficznych?
Occt podaje te same temperatury
Co do skalpowania słyszalem ze powoduje szybsze psucie sie procka
Ale i tak dziwne bo ten procesor zawsze grzał mi się do 100 od początku i nie było nigdy problemu
Skalpowanie to nic innego jak wymiana pasty termoprzewodzącej (zwanej fachowo “glutem”), która jest oryginalnie zaaplikowana pomiędzy rdzeń CPU a IHS, na (zazwyczaj) ciekły metal. To potrafi zbić temperatury o kilkanaście stopni. Operacja ta nie jest skomplikowana, ale na pewno powoduje utratę gwarancji. No i jeśli ktoś tego nie robił wcześniej, to lepiej oddać procka w bardziej doświadczone ręce. Nic się nie popsuje, o ile w trakcie skalpowania nie zostanie uszkodzony rdzeń procesora.
Pasta (glut) ulega degradacji. Kiedyś procek mógł chodzić na ciut niższych temperaturach i dlatego nie zauważałeś problemów. Z czasem pasta pogorszyła swoje właściwości.
Możesz też spróbować zrobić undervolting CPU, powinno to pomóc zbić temperaturę procka o kilka stopni.