BSOD Win10 x64 - 0x00000154

Hej Wam,

BSOD zaczeło się pojawiać po upgradzie kompa (nowe: Płyta głowna, procesor, RAM) ponad miesiąc temu. BlueScreeny pojawiały się od tego czasu czasem zaraz po uruchomieniu kompa a czasem w trakcie zwykłego używania (odpalone dwie przeglądarki na dwóch monitorach).
Dziś BSOD pojawił się jak miałem włączone dodatkowo menu gry League Of Legends.
Specyfikacja aktualnie wygląda tak:

Miałem Win7, ale po wielu bluescreenach zdecydowałem się przejść na Win10.
Są zainstalowane wszystkie update’y Windowsa, jest najnowszy w tej chwili sterownik Nvidia (przed dzisiejszym bluescrenem był inny, ściągnięty z automatu przez Win10, też dość nowy)

To jest druga instalacja Win10, pierwsza po tygodniu padła (byl czarny ekran po włączeniu komputera - widać było kursor myszki, także w safe mode. Wyczytalem ze to prawdopodobnie problem ze sterownikiem graficznym)

Bluescreen view:

HWiNFO Sensors:

HD Tune, dysk systemowy:

Dysk 2:

Dysk 3:

Użyj memtest na pamięci ram. Podany BSOD sugeruje problemy z pamięcią lub jakimś sterownikiem. Co masz jeszcze podłączone do komputera? W menadżerze urządzań brak żadnych wykrzykników? Co mówi podgląd zdarzeń?

Dyski też wydają się być w nie najlepszym stanie ale one raczej nie są powodem problemów, co najwyżej. Ale ktoś bardziej obeznany z dyskami na pewno powie coś więcej.

Memtest sie robi, juz 1:20 h i w polowie nie jest oO

Zadnych wykrzyknikow nie ma w menedzerze urzadzen. Wszystkie podlaczone do kompa rzeczy znajduja sie w screenie ze Speccy(pierwszy screen), nic wiecej nie ma.

Memtest nie znalazł błędów:

Podgląd zdarzeń:

Natomiast to “krytyczne” to tylko “pochodna” BSOD:

A to co nas interesuje, to ten błąd z właśnie nazwą (0x00000154) z BlueScreen view:

“Nastąpił ponowny rozruch komputera po operacji wykrywania błędów. Wyniki tej operacji były następujące: 0x00000154 (0xffffbd09a8705000, 0xffffd48fe179e320, 0x0000000000000002, 0x0000000000000000). Zrzut zapisano w: C:\Windows\MEMORY.DMP. Identyfikator raportu: a77206e2-be9f-469e-8b63-51ba18ceae44.”

Robię to wszystko pierwszy raz, więc nadal nie wiem co z tym wszystkim zrobić :stuck_out_tongue:

Moja propozycja jest taka : wypnij wszystkie dyski oprócz dysku nr 2 (na nim nie ma żadnych błędów), postaw na nim system i uruchom.

Minidump files:

A program Windowsowy:
MediaCreationTool1809
który miał zainstalować wszystkie sterowniki od nowa, został pokonany przez BSOD i dostałem na koniec takie info:

Ty masz coś podobnego. Sprawdź czy to pomoże
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-performance/random-0x00000154-bsod-unexpected-store-exception/97a3660f-09ca-40d6-9436-8cd0ca4f729b

Skończył się ten problem w absurdalny moim zdaniem sposób.

Znów zaatakowały mnie bluescreeny, na tyle, że nie mogłem uruchomić kompa. Ale pisało, że nie może go uruchomić bo brakuje plików do bootowania.

Znalazłem jakieś rozwiązanie (wymaga użycia diskpart i potem kopiowania plików przez CMD)

Ponieważ z pendrive z Windowsem to kopiowanie nie działało:
Zainstalowałem na innej partycji system i użyłem tych samych komend, jedynie kopiując pliki EFI z tej nowej instalacji Windowsa na tę “starą”.
Zadziałało i od 20 dni nie miałem żadnego BSOD.

Jaki ma to sens? Miałem tyle BSOD i zrobiłem kilka nowych instalacji systemu (oryginalnego, ściągniętego ze strony Microsoft i od razu po zainstalowaniu zawsze update’owanych) i pomogło coś tak “trywialnego” co na logikę nie ma związku ze sprawą - za każdym razem przecież nie mogło tych plików brakować.

Anyway, działa.