Bsod, zawieszanie różnych instalacji po formacie


(alienx7) #1

Witam, zaczynam od początku:

z dnia na dzień laptop przestał współpracować, jeden bluescreen, drugi, trzeci piąty, za każdym razem inny numer, były między innymi:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

BAD_POOL_HEADER

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

nie pamiętam wszystkich i nie mogę podać, bo zrobiłem format c:/.

najczęściej bsod pojawiały się przy otwieraniu firefoxa, odinstalowałem go więc celem reinstalacji, jednak przy ściąganiu instalki wystąpił bsod. później całe sekwencje różnych błędów systemowych, błędy wszystkich aplikacji pokolei, te okienka z “wyślij raport” i “nie wysyłaj” otwierały się jedno po drugim. nie mogłem dokończyć instalacji firefoxa, ponieważ on też wywalał błędy, chrome to samo, po otwarciu instalatora bsod.

nie mam sił już na to, wydaje mi się że to wina sprzętu, bo po formacie nadal występują bluescreeny.

niech ktoś coś pomoże, jak sprawdzić od czego to się dzieje. po formacie bsod wystąpił 3 razy, mam dumpy, wrzucić je gdzieś? jakieś logi z otl dać?

proszę o pomoc, dzięki z góry…

edit:

minidumpy:

http://www.sendspace.com/file/h874dj

http://www.sendspace.com/file/9q6x3g

http://www.sendspace.com/file/cox90v

edit2:

firefox wywala błędy na różnych wersjach 14, 18 i najnowszej 21.

"mozilla - narzędzie zgłaszania awarii

program firefox uległ awarii w wyniku błedu. przy następnym uruchomieniu nastąpi próba przywrócenia otwartych kart i okien.

"

Dodane 30.05.2013 (Cz) 17:26

przez firefoxa nie mogę pobrać żadnego pliku, pod koniec każdego ściągania pojawia się błąd z komunikatem:

mozilla - narzędzie zgłaszania awarii

program firefox uległ awarii w wyniku błedu. przy następnym uruchomieniu nastąpi próba przywrócenia otwartych kart i okien.

masakra jakaś…

Dodane 30.05.2013 (Cz) 17:37

podczas aktualizowania firefoxa wyskoczył błąd explorer.exe z jakimiś dll coś tam coś tam, nie zdążyłem doczytać, później błąd drwtsn32.exe, msiexec.exe i jeszcze raz explorer.exe, po czym laptop się zawiesił…

tak w ogóle sprzęt to dell latitude d620…

podałbym coś więcej z everesta, ale nie mogę nic ściągnąć bo się zwiesza :smiley:

no cyrk, ale jak nic się nie robi to działa, odpalę film - działa, ani to od przegrzania, uruchamia się i pracuje normalnie, dopiero jak coś próbuję robić w jakichkolwiek przeglądarkach to wariuje… wątpie żeby wirusy, bo przed i po formacie jest to samo

Dodane 01.06.2013 (So) 17:36

odswiezam, zalezy mi na jakichkolwiek pomyslach… Jest to mój pierwszy i jedyny laptop, nigdy nie grzebalem w srodku, a wydaje mi sie ze to wina ramu, nie wiem jak mam to sprawdzic, nie mam innego sprzetu zeby poprzekladac czesci tak jak to zwykle robie w pctach.

Podpowiedzcie cos bo nie chce wydawac 100zl za naprawe (lub nie) kompa za 300zl…

Jak sprawdzic czy ktorys z podzespolow nie pracuje prawidlowo i powoduje bluescreeny?

Dodane 02.06.2013 (N) 9:35

problem rozwiązany, może komuś kiedyś się przyda.

jedna z kości ramu okazuje się zepsuta, ale nie na tyle żeby nie uruchomił się laptop. system wykrywa ją, podaje że działa, ale dellowskie narzędzie sprawdzające sprzęt przed uruchomieniem systemu podaje, że ram jest uszkodzony. wyjąłem najpierw jedną kość, później drugą (jedna pod spodem lapka, druga pod klawiaturą), zobaczyłem która jest zepsuta - efekt wszystko działa, tylko wolniej.

dziwne o tyle, że mimo jakiegoś defektu ramu komp normalnie się uruchamiał i pracował do czasu aż nie obciążyło się go kilkoma procesami, o ile kojarzę, w pctach zawsze przy awarii ramu, nawet jednej z kilku kości, płyta dawała znać beepami i komp się resetował lub nie uruchamiał.