BSODy

Witam.
Mam problem z BSODami. Występują one nieregularnie. Kolejność według częstotliwości.

1. Kernel Security Check - Bardzo często już przy odpalaniu Windowsa, albo chwile po zalogowaniu. Czasem trzy godziny nie wyskakuje nic i mogę w tym czasie grać, oglądać filmy czy kopać krypto…
  2. PFN List Corrupt - Rzadko kiedy, dość losowo, raczej “w trakcie pracy” niż przy rozruchu.
  3. Driver Overrun Stack Buffer - Rzadko kiedy, sporadycznie.
  4. IRQL NOT LESS OR EQUAL - Też się kiedyś pojawił

Raz mogę działać godzinę, albo i trzy, a raz nie zdążę zalogować się do Windowsa. Próbowałem na starym dysku z Laptopa (SSD 512GB) opartym na i7 gen4, jak i świeżej instalce systemu. Efekt ten sam :confused: Reinstalacje robiłem 3 razy z różnych źródeł i w różnych wersjach systemu. Zawsze to samo.
Ktoś ma jakieś pomysły?

Brak OC itp, itd… Dodam tylko, jako zabawną ciekawostkę - w BIOSie i memtest jest stabilny i może działać całą noc. Ewidentnie krzaczy się dopiero w momencie, gdy do gry wchodzi system.

-Ram sprawdzany MemTest86 i 7 przejść bez błędów.
-SSD sprawdziłem HDTune error testem, zero problemów wykrytych, na innym SSD też tak BSODy wali.
-CPU mogę nawet podkręcić i zarówno Prime jak i OCCT nie zgłaszają awarii aż do “losowego BS”, raz wytrwa
pół godziny, a raz trzy. Niezależnie od napięć i taktowań. Wiążę to z tym, że BSOD i tak by wywaliło i tak.
-GPU raczej winne nie są, bo testowałem obie i osobno w Wieśku i kopaniu i nie było problemów czy spadków, aż do “losowego BSODa”, który nawet przed pulpitem wyskakuje.
Pozostaje mi MOBO, ale tego teraz nie sprawdzę na podmianę. Macie jakieś propozycje?
Napięcia dla pewności ustawiałem ręcznie i podbijałem wszędzie gdzie się dało, włącznie z chipsetem o ~0,1V

CPU: 6600K
MOBO: Gigabyte Gaming7 Z170
RAM: Kingston HyperX 2400@CL15 2x8GB
Grafika: 2x1070 - MSI GamingX i Gigabyte Aorus
PSU: 850W Thermaltake Bronze
SSD: Jakaś Toshiba na M2 PCI 256GB i Adata SX900 512GB SATA

Tutaj mam trzy pliki z błędów minidump:
https://1drv.ms/f/s!Aup9jo2E5yCMiNkgeKt6YhSEd6IDDQ

Jednym słowem - Pomocy! :wink: Ktoś coś zaradzi? Maszyna gotowa, ale stabilności potrzeba :confused:

jedyne co mi przychodzi na myśl, to sterowniki - masz poinstalowane sterowniki do chipsetu itp itd? są najnowsze (ze strony producenta) czy instalują się same z systemem albo o zgrozo z jakiejś płytki od producenta? Ostatnio mi tak 10tka crashowała i pomogła aktualizacja sterownika chipsetu

1. Zrób kopię zapasową systemu ale przy pomocy programu uruchamianego z pendrive albo DVD.
  2. Zrób instalację całkiem nowego systemu
    Jeśli nowy system będzie chodził dobrze to winne będą sterowniki w starym systemie a jak również będzie się sypał to wina sprzętu. W domowych warunkach sprawdzenie sprzętu to w zasadzie metodą przez podstawienie innego.

Kondensatory na MOBO są ok? Jest dostępna aktualizacja firmware MOBO? Uruchom urządzenie bez wpiętych GPU.

Bios/Uefi wgrane najnowsze, jak już pisałem systemów stawiałem trzy i bez zmiany.
Przetestuję z tymi GPU, ale co one były by winne skoro na MSI i Aorusie z osobna jak i razem błąd także wywalało?

Spróbuj posiedzieć kilka godzin na zintegrowanym GPU, albo zrób liveboot z linuxem.

Na obu możesz puścić jakiś długi film z youtuba, by sobie trochę popracował(najlepiej w nocy)

Nowy hirens jest na bazie win 10 PE. Zasilacz ma właściwe napięcia? Albo MOBO albo zasilacz odwala maniane

Spróbuj poprzepinać, może zaskoczy. Co do sterowników to powinny być wbudowane w system.
Pobierz wersję dla ubuntu 16.04 http://www.netis-systems.com/Suppory/de_details/id/1/de/96.html

Uruchamiasz instalację poprzez uruchomienie skryptu install.sh(może to być dwuklik albo przez terminal)

U mnie na każdym laptopie/komputerze na którym zainstalowałem ubuntu podobne dystrybucje, wszystkie urządzenie działały od razu po zainstalowaniu i jedyne co zmieniałem to rodzaj sterownika z otwartego na zamknięty w przypadku karty graficznej nvidii, ale jak widać zdarzają się wyjątki.

Pobrałem, klikam dwa razy i otwiera notatnik zamiast instalacji…

No to trzeba uruchomić go przez terminal, kliknij prawym przyciskiem myszy na pustym polu w tym folderze i wybierz opcję otwórz w terminalu czy coś takiego

Gdy wyskoczy terminal wpisz
./install.sh

Być może będziesz potrzebował uprawnień administratora, w takim razie wykonaj dwa polecenia
sudo su
./install.sh

Na koniec otrzymałem, błąd:
Screen z terminala -

Próbowałem:
sudo make ./install.sh
./install.sh

Prosi o hasło, ale wtedy nie moge nic wpisać, literki nie wyskakują :stuck_out_tongue:

Spróbuj po pierwsze usunąć wszystkie spacje ze ścieżki - chodzi mi o TOSHIBA EXT, można to zamienić na TOSHIBA_EXT

Nie kojarzę do końca, ale by móc wykonywać polecenie make musisz zainstalować cmake:
apt install cmake

Nie wyskakują ponieważ hasło jest ukrywane, tak by nie było widać jakiej jest długości

Chyba żadne hasło by nie działało ponieważ nie ustawiłeś hasła
Można to zrobić poleceniem “sudo passwd root”

Jak nie pomoże, to zrób:
sudo apt-get install gcc make linux-headers-generic
Potem wpisz hasło i jak się zapyta czy na pewno, daj “Y”.

Potem ponów instalację sterowników.

EDIT:
A nie sądzisz, że to może drivery do tego adaptera pod Windowsem powodują BSOD-y?

Powiedz ile siedziałeś na tym systemie? Kilkadziesiąt minut?

Linux jest trochę inny niż Windows i aby z niego korzystać trzeba się trochę wysilić.

Co do dystrybucji to nie jest Ubuntu zbyt wymagające ale dla początkujących z tym systemem zalecany jest Linux Mint.

Może trochę głupie pytanie, ale ten Windows 10 to jest?:
a. Aktywowany w legitny sposób.
b. Aktywowany crackiem.
c. Nieaktywowany wcale.

Bo jeśli a. lub c. to OK, ale jeśli b., to to może być powód. Takie cracki robią dziwne rzeczy w systemie i mogą go destabilizować.

Spróbuj na razie:
sudo apt-get install make

I potem ponów sterownik.

Jest to możliwe, ponieważ masz załadowane różne sterowniki dla różnych sprzętów (prawie każdy element w notebooku i komputerze ma inne sterowniki).

Co do sudo passwd root - to tylko ustawia hasło do roota, nic więcej.

Spróbuj zainstalować moje wcześniejsze polecenie
sudo apt install cmake

Nie pisz mu tak, bo nie zrobi “su” i odpali bez roota.

Z tego co widziałem to już ma w terminalu uprawnienia root