Buczący subwoofer

Być może jakiś elektryk/elektronik będzie w stanie mi pomóc. Mam zestaw głośnikowy Creative SBS 580 5.1, czyli dokładnie oś takiego:

http://merlin.pl/Glosniki-5-1-Creative- … S580_1.jpg

Głośniki są podpięte do komputera stacjonarnego. Mam je już chyba ze 3-4 lata. Nie było dotychczas żadnych problemów. Są prawidłowo podłączone, sterowniki zainstalowane, wszystko wydaje się być okey. Niestety od kilku dni da się słyszeć w tych mniejszych głośnikach jakiś pogłos, szum, nawet jak nie jest włączona żadna muzyka czy dźwięk. Generalnie jest to słyszalne dopiero, jak weźmie się je ciut głośniej. Mnie to drażni, a lekarze twierdzą, że słuch mam dobry. Dodatkowo subwoofer buczy niekiedy. Nawet dzieje się tak, kiedy włącza się system Windows, a przecież nikt dźwięków systemowych nie słucha na full. I tak na prawdę to raczej głośniki nie są ustawione nigdy na max. W czym może być problem, że są takie szumy i buczenie subwoofera? Nie jest tak zawsze, ale nie potrafię określić, co może mieć na to wpływ. Zaznaczę też, że ustawienie głośników jest od miesięcy takie samo. Wykluczyć też trzeba ingerencję fizyczną człowieka w strukturę wewnętrzną głośników i nadmierną wilgotność otoczenia czy zalanie.

Też tak miałem na starym komputerze, okazało się że to płyta główna.Ale u ciebie pewne nie :smiley:

Płyta główna jest nowa, na gwarancji jeszcze. Czy słabej mocy zasilacz może mieć z tym coś wspólnego?

• słaby zasilacz zdecydowanie może powodować “dziwne” działanie zestawu. Czy masz wiedzę o fabrycznym zasilaczu?, napisz również co ty w jego miejsce podkładasz-napięcie, prąd, moc.

O jakim wy zasilaczu mówicie ? Te głośniki mają swój zasilacz…

Może mikrofon ci zakłóca jeśli masz podpięty, sprawdź tez kable

czy dobrze łączą, ewentualnie podepnij odt.MP3 i sprawdź czy też buczą…

-ja miałem na myśli właśnie zasilacz zestawu. Kiedyś podobny wątek bodajże na DP był.

ale co ? osłabł ?

jeśli te głośniki są łączone wtyczką z subwoferem, to coś z wtyczką albo przewodem, sprawdż te połaczenia

Ten zestaw głośników ma własne zasilanie. Natomiast może zasilacz w jednostce centralnej komputera jest słabej mocy? Zdaje się, że informatyk jak wymieniał płytę główną w serwisie to zwrócił na to uwagę.

Mikrofon jako taki jest wyłączony. Przewody są dobrze podpięte, sprawdzałem.

Może z końcówkami mocy jest coś nie tak, bo nie sądzę aby elektrolity powysychały

w zasilaczu, lepiej zanieś do serwisu…

Cóż, chyba to jednak mikrofon. Mam słuchawki z mikrofonem i tam jest taki mały przełącznik ON/OFF, który był włączony. Prawdopodobnie przełączył się sam, bo kilka dni temu spadły mi słuchawki. Na chwilę obecną już nie ma buczenia. Problem rozwiązany. Dziękuję za dobre rady.