Witam i mam pytanie do fachowców od sieci
Jakie jest koszt budowy sieci komputerowej na 8-10 kompów tak w przybliżeniu, czyli sama robocizna, położenie kabli, konfiguracja kart sieciowych, routera.
Z góry dzięki.
Witam i mam pytanie do fachowców od sieci
Jakie jest koszt budowy sieci komputerowej na 8-10 kompów tak w przybliżeniu, czyli sama robocizna, położenie kabli, konfiguracja kart sieciowych, routera.
Z góry dzięki.
oj chyba żaden prawdziwy fachowiec od sieci nie powie Ci ile to może kosztować z wielu względów …ale jeśli jesteś z wrocławia to chętnie się przejadę i Ci wycenie -> pm. me lub vash@vash.com.pl
Jestem z Mazur. Właśnie mam propozycję budowy takiej sieci i nie wiem ile skasować
Zależy też od tego. Jaką sieć chce: przewodową czy bezprzewodową. Bezprzewodowa jest droższa.
No to zalezy żeczywiście od wielu żeczy , Np. czy kompy już mają sieciówi , przewodowa to ok 30zł , bezprzewodowa to pewnie coś około 100Zł , czy to ma być sama sieć czy z dostępem do neta bo jak z dostępem to pewnie router z acces pointem a jak nie to HUB , no i +kable itp. itd.
Zależy też czy to ma być sieć w obrębie jednego budynku, czy kilku.
musisz kupić komputer nadający sie na serwer kable i karty sieciowe router itp moim zdaniem z legalnym oprogramowaniem wyniesie cię to ok 20 tys. (licząc z internetem) spokojnie powinieneś sie wyrobić przy tańszym sprzęcie 15-17 tys. najgorszy jest serwer i oprogramowanie to jest najdroższe
Smoku Tyś to się rozpędził… albo nie przeczytał zapytania… kolega się pytał o samą robociznę, a na to mu nikt konkretnie nie odpowie.
grzesu zacznij od “jakiejś” sumy (np. 3000zł jeśli jest to sieć w obrębie jednego, niedużego budynku z dobrym dojściem do prowadzenia kabli (bez godzin wiercenia i kucia)) i schodź z ceny jeśli klient będzie za bardzo kręcił nosem. jeśli się uśmiechnie na dzień dobry to znaczy, że policzyłeś za mało.
jest tyle opcji cenowych co klientów i lokali do okablowania.
przepraszam mój błąd, robocizna tak jak piszą już koledzy w zależności od odległości komputerów i wielu innych czynników pomyslcie nad Wi-Fi typu n
P.S.
a konfiguracje routera i kart sieciowych to pestka sam to możesz zrobić bez płacenia komuś niepotrzebnych pieniędzy, a jak mieszkasz gdzieś blisko i nie chce ci się bawić to za 50 zł ja Ci to zrobię konfigurację