Witam.
Czasem pomagam ja a czasem pomagaja mi-ale do meritum…
Prosze o koszyk z X-Kom wszystkie podzespoly lacznie z obudowa do kwoty 3100 zl.
Sprzet miedzy innymi do gier.
Chcialbym z Procesorem Intel.
Ci ktorzy mi pomoga dziekowa z gory!
Z tymi pamięciami zmieści się w budżecie.
https://www.x-kom.pl/p/631024-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-2x8gb-3600mhz-cl18-ripjaws-v.html
@Slodki_malin na Intelu wyjdziesz drożej…
Noże coś z AMD się uda wymyślić.
Ja z koszykami to jestem niezbyt dobry. W poj. częściach, laptopach, smartfonach lepszy.
Ewentualnie, gotowiec:
https://www.x-kom.pl/p/1345072-desktop-smx-battlestation-m4b-r5-5600-32gb-1tb-rtx5050.html
To nie. W skrócie - Intel był świetnym wyborem jeszcze parę lat temu, teraz to mina, której należy unikać. W jeszcze większym skrócie, 13 i 14 generacja odpada. Bez problemu dowiesz się dlaczego z tego forum oraz z setek tysięcy wpisów w całym Internecie.
Właśnie, Intel mógłby już wydać coś nowego. Stanowczo za długo trwa ten ich marazm.
Na dodatek LGA 1954 sobie wymyślili. Ktoś tam sądzi, że świat się nie zmienia, i dalej można robić jak dawniej.
Tu nie chodzi o żaden marazm, a o wadliwe procesory 13 i 14 generacji, głównie te szybsze, ale nie tylko.
Tak, pisałem o tym. Dyskutowaliśmy przecież wielokrotnie. Jednak mi chodzi o fakt, że nadal brną starą ścieżką. Nowa podstawka, brak tego, co zrobili wychodząc z C2D a potem serią i, która pozwoliła im na dominację latami. Nie mają nic, co można wyjąć z sejfu i zagrać tym, aby się szybko odbić. To aż dziwne, przy firmie, która latami zbierała śmietankę.
Albo mają, tylko jeszcze nie mogą tego wyjąć z tego sejfu
Idą pod pantofel Nvidii. Karty graficzne już raczej pozamiatane.
To ma bardzo głęboki podtekst polityczny, nie wszystko wiadomo i pewnie nie dowiemy się, ale:
Straty operacyjne (roczne) $7 mld (2023 IFS) → $8.5 mld (Dotacja rządowa)
Koszty inwestycyjne (CAPEX) Dziesiątki mld $ (budowa fabów) → $11 mld (pożyczki) + ulgi podatkowe (tu schowane gigantyczne pieniądze).
Intel stał się kluczowym wykonawcą dla Pentagonu i agencji rządowych. Z tego powodu zaczyna coraz częściej padać pytanie czy:
Czy jest realne, że procesory mogą zawierać subtelniesze mechanizmy szpiegowskie lub mają nieodkryte, głębokie luki , które mogłyby zostać wykorzystane przez agencje wywiadowcze w konflikcie?
A problemy z dziurawymi procesorami czy wafelkami krzemowymi są tylko problemami technicznymi ? A może to efekt uboczny innego kombinatorstwa ?
Panowie zainwestowałem w procka Intel i5 12 gen , i Geforce rtx 3060 12 GB
Reszty podzespołów nie ruszałem .
Kosztowało mnie to 1600 zł .