Bufor wydruku się wyłącza w Windows7

Witam!

Niedawno pojawił mi się problem z buforem wydruku w Windows 7. Podczas drukowania pojawił się komunikat, że bufor wydruku jest wyłączony i należy uruchomić ponownie bufor lub komputer. Ponowne próby uruchomienia bufora nic nie dały, gdyż od razu się wyłączał. Kiedy odłączyłem drukarkę bufor pozostawał włączony, ale przy każdorazowej próbie wydrukowania czegokolwiek się wyłączał. Moja drukarka to HP laserJet 1018 i wcześniej na Windows 7 nie miałem z nią problemów. Wczoraj postawiłem nowy system i udało mi się wydrukować zaledwie kilkadziesiąt stron i znowu pojawił się ten sam problem z buforem. Jeżeli ktoś ma jakąkolwiek pomocną sugestię to proszę o pomoc.

Odgrzewam stary problem ale nie widzę żeby ktoś znalazł / podał rozwiązanie.

Problem z buforem polegał na tym, że polecenie drukowania na jakiejkolwiek drukarce czy to sieciowej, czy to lokalnej, powodował wyłączenie bufora wydruku.

Czyszczenie bufora nic nie pomogło. Zainstalowanie nowego sterownika ze strony producenta też.

W moim przypadku w coś mnie podkusiło żeby zajrzeć do Serwerów wydruku. Miałem 2x sterownik obsługujący tą samą drukarkę HP LJ 1022 i jeszcze sterownik 1020 series.

Usunąłem oba 1022 + 1020 series. Wyłączyłem drukarkę i restart kompa.

Następnie uruchomiłem instalację sterowników drukarki pobraną ze strony HP. Pojawił się monit o podłączenie drukarki więc ją włączyłem.

Instalacja przebiegła poprawnie po czym soft producenta poinformował, że zaktualizował poprawnie sterowniki systemowe.

Drukowanie działa bez zarzutów.

Witam,

nigdzie w necie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a sam mam ten problem … nasiedziałem się cały wieczór kombinując ze sterownikami, resetami itp.

po czym postanowiłem wykonać opcję ostateczną:

1. uruchomiłem regedit wyszukałem i skasowałem wszystkie wpisy zawierające lasejet 1022

2. wyłączyłem drukarkę

3. restart

4. wszedłem w urządzenia i drukarki

5. dodaj drukarkę

6. wybrałem model - instaluj

7. włączyłem drukarkę i wszytko gra :slight_smile:

mam nadzieję ze to zadziała na dłużej i innym pomoże

pozdrawiam