Buggy, co ważne?

Chce sobie sprawić pojazd typu buggy.

Tylko nie za dużo wiem co jest lepsze. Wiec mam do was kilka pytań.

Ile coś takiego pali na 100km?

Czy coś takiego jest wytrzymałe?

Czy drogie jest eksploatowanie buggy?

Jaką to może osiągać prędkość?

I wreszcie gdzie można kupić buggy (jakieś sklepy internetowe oprocz allegro i mobile.de, sklepy - jestem z częstochowy)

a nie lepiej samemu sobie skonstruować coś takiego. silnik od malucha lub trabanta, trochę rurek do pospawania na konstrukcję i ramę i masz pojazd jak się patrzy.

po pierwsze primo to trzeba mieć prawo jazdy kat. B, żeby tym jeździć.

masz prawo jazdy?

chyba, że będziesz po jakimś polu jeździł tym.

a tu masz przykładową ofertę z Częstochowy

http://gielda.scigacz.pl/Buggy,B88640.html

@janiś

aby jeździć buggy musi być on zarejestrowany, a żeby zarejestrować pojazd trzeba mieć homologację, a za homologację dla pojazdu samoróbki to bardzo słono trzeba zapłacić (około 5 tys zł)

prawko nie potrzebne bo zazwyczaj nie dopuszczane są do ruchu drogowego takie konstrukcje więc nie da się tego zarejestrować i jęździć po drogach publiczych, chyba że zakupisz z homologacją drogową ale takie są bardzo drogie,

po pierwsze to jeszcze nie straciłem mozgu zeby rejestrować buggy do jazdy po polach, po drugie nie mam prawka(trudno je mieć w tym wieku :D)

Homologacja to takie cos co pozwala na jazde po drogach itd itp.

Więc trzeba miec odpowiednie swiatla itd.

Dodane 08.06.2009 (Pn) 14:46

A tak na marginesie to wole jakieś buggy do 320zł tak na probe, a co do ogloszenia od kolegi to taki w nim kit. “Sprzedaje z powodu braku czasu na jazde” a buggy na rejestracjach granicznych :wink:

320zł na buggy…

chyba za mały budżet, albo z silnikiem od rometa i 2,5 KM

Za taką kasę kup Ogara i po sprawie. :wink:

mój kolega sam spawa takie jeśli sie ma silnik można mu dostarczyć a jeśli nie o sama kasa wystarczy. oczywiście koszt takiego sprzętu to około 2k. + silnik.

szukam po prostu okazji na aukcjach, tak na próbe.

A co do ogara to odpada, mama sie nie zgodzi :slight_smile:

a na buggy sie zgodzi, a wie w ogóle co to w ogóle jest ??

Na buggy tak i wie co to jest ;D Będzie drift po polach xD

Tak a pro po jeśli zrobię własne bugi z części od trabanta i chce nim jeździć po polnych drogach i zwykłych na wsi to też nie muszę mieć prawa jazdy ani nie musi być on zarejestrowany?I czy mógł by toś podsunąć plany na takiego buggy żeby więcej nisz 1 osoba się zmieściła

oryginalny ‘buggy’ to lekko przerobiony vw garbus:

buggy1.jpg

zdejmuje sie bude i podloge (na srubkach jest wszystko), usuwa stabilizator z przodu, wiec trzeba przerobic zawieszenie (najlepiej sie nadaja kolumny Mc Person’a od golfa 1 lub 2 z podmienionymi sprezynami i tlokami), zaklada plastikowe nadwozie i masz buggy 8)

mozna to zarejestrowac i wymaga kat. B

ps. http://www.buglebeachbuggies.co.uk/buil … -buggy.php troche wiecej :wink: