Burza spalony router


(Meteo17) #1

Witam była burza szybko wyłączyłem prąd ale teraz wałczyłem po burzy mam neta na dwie osoby podłaczone pod router co jest u mnie on pokazuje dioda zasilania mruga dioda telefoniczna tez a te diody co z karty sieciowej odchodza od komputerów do routera nie prosze pomocy co może byc nie tak czy to router spalony a moze karty sieciowe jestem na modemie od neo aktualnie, a problem mam z asmax%20ar800c2.jpg

Asmax AR 800


(Bukó) #2

Hehe, ja po burzy pozbyłem się za jednym zamachem routera (nawet zasilacz się spalił) i jednej karty sieciowej, druga jakimś cudem przeżyła. przepięcie poszło po lini telefonicznej, bo inne sprzęty przeżyły. Podejrzewam jednak u ciebie karty, skoro router daje jakieś oznaki życia.


(Meteo17) #3

No ja odłączyłem kompa z pradu wiec myslisz że mogło pójść przez linie telefoniczną bo jak router podłanczam pali sie wszystko nawet wszystkie diody zaświecą ale jak podłanczam do gniazd lan wtyki nie wieci karta sieciowa tez wiec mogły sie karty sieciowe spalić w kazdym z komputerów?? widzę ze jesteś zorientowany w tych sprawach pomóż

Złączono Posta : 28.05.2007 (Pon) 21:59

Wiec mozliwe ze karty sieciowe poszły się rypać u tych wszystkich osób bo router swieci mryga i wydaje sie ok a karta sieciowa niby w kompie wykrywa ale nie swieci i nic.


(Bukó) #4

najprościej będzie jak wymontujesz sieciowkę z kompa i obejrzysz dokładnie czy nie jest gdzieś osmalona a prościej? wejdź w menedżera urządzeń i sprawdź czy jest tam twoja sieciowka, jak jest ok a jak nie ma to padła, logiczne. A jak router ma wyjście usb to podłącz go poprzez nie do kompa i sprawdzisz czy działa.


(Meteo17) #5

Karte wykrywa pokazuje ze niby ok a router nie mam wejscia usb pod zasilacz jest jak podłacze diody mrygają tylkop te diody z wejscia lan nie działają jak podłacze kable do nich i karta sieciowa tez jutro wezme router do szkoły moze to coś da nawet inne kable podłnczałem myslalem ze skrętka czy coś sam nie wiem a moze poprostu w routerze te wtyki lan poszły. Macie jakieś sugestie co do problemu

Złączono Posta : 28.05.2007 (Pon) 22:12

Router swieci podłanczam kabel do wejscia rj 45 i dioda nie swieci ta jego a wkompie pokazuje ze kabel odłączony


(Ozzi91) #6

jak masz możliwość to załatw jakiś router i sprawdź czy działa. Jeśli tak to wiadomo że to wina routera


(Meteo17) #7

załatwic to raczej nie ale wezmę swój do szkoly i podłacze jak diody lan sie zapalą to bedzie wina u mnie kart sieciowych ( któe w systemie pokazuje ok) a moze ze kabel sieciowy poszedł sie rypać ?? A jak router to musze kupic cos taniego np http://www.allegro.pl/item197848024_rou ... d_ss_.html


(piotrekplay) #8

dożuć te pare groszy i weź coś markowego:

http://www.allegro.pl/item198205914_now ... ktura.html


(Meteo17) #9

Witam kupiłem ten co poleciliscie router

http://www.allegro.pl/item198205914_now ... ktura.html

Ale podłanczam diody swiecą wiec mysle ze jest ok tylko ze nie ma tam wejscia na kabel od telefonu line tylko jest WAN PORT i co mam zrobić teraz


(Mirmarek) #10

kupiłeś sam router(miałeś router z wbudowanym modemem)

teraz musisz dokupic modem np: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=200601856

na drugi raz zapytaj się kogoś kto się zna na sprzęcie sieciowym! !!


(Meteo17) #11

A ten bedzie dobry http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=202860243 mam juz modem wbudowany i tylko wystarczy przez przeglądarke skonfigurowac i bedzie ok