C+B6 pozycja myszki i obiektu


(Leg14) #1

Witam.Czy mógłby mi ktoś pomóc w zrobieniu instrukcji, która by sprawiała,że komponent np. Image podążał by za ruchem myszki?Na razie umiem tylko odczytać pozycję myszki:

POINT pozycja;


   GetCursorPos(&pozycja);

   Label1->Caption = IntToStr(pozycja.x) + ":" + IntToStr(pozycja.y);

A, i mógłby mi ktoś napisać jak, że tak powiem szczyścić okno(ale bez przycisków).


([alex]) #2
POINT pozycja=Mouse->CursorPos; // Chyba tak prościej, ale kto jak woliLabel1-SetBounds(pozycja.x,pozycja.y,Label1-Width,Label1-Height); [/code]
lub odrazu:
[code=php]Label1-SetBounds(Mouse-CursorPos.x,Mouse-CursorPos.y,Label1-Width,Label1-Height); 


[quote="leg14"]

A, i mógłby mi ktoś napisać jak, że tak powiem szczyścić okno(ale bez przycisków).
[/quote]
Tego pytania nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie.

PS, zmień tytuł postu, jest nieregulaminowy.

(Leg14) #3

Mam na myśli funkcję wyczyszczenia obrazu z Painta(nie pomyslalem wczesniej o takim wytlumaczeniu).


([alex]) #4

Masz na myśli PaintBox'a ?

PaintBox1->Invalidate;

Wyczyści i wywoła zdarzenie OnPaint jak pod tym zdarzeniem nic nie narysujesz to będzie czysty.

Zauważ że wystarczy np zminimalizować i przywrócić albo na chwile przykryć innym okienkiem.

Rysowanie, powinno odbywać się nie bezpośrednio zaś w zdarzeniu OnPaint, jedynie wtedy uzyskasz efekt jakby rysunek tam naprawdę tkwił.


(Leg14) #5

Dzieki.Ale mam jeszcze jedno ostatnie pytanie.A mianowicie jak dodac biblioteke do programu(w moim przypadku Allegro)?Probowalem juz za pomoca add to project ale sie nie udalo.bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.


([alex]) #6

Nie znam allegro, ale dla większości środowisk dodać należy w opcjach projektu lub w opcjach kompilatora.