WOJEK64
(Wojtekbogocki)
19 Wrzesień 2010 16:37
Witam. Mam problem z algorymem sprawdzającym czy w podanej tablicy znaków char znajdują się takie same wartości i kasowaniu powtarzających się znaków.
Z początku wydawało mi się proste ale taraz jak siedzę nad tym od trzech godzin to… a nieważne :?
Oto kod:
Dynamiczna alokacja globalnej tablicy:
Funkcja odpowiedzialna za sprawdzanie powtórzeń:
I funkcja wykorzystująca to sprawdzanie:
Liczę na szybką i pomocną odpowiedź
nr47
(Sawyer47)
19 Wrzesień 2010 16:52
Korzystanie ze zmiennych globalnych w funkcjach jest złe. Kod zupełnie niedostosowany do zmian.
for(int i = 3; i > -1; --i)
{
if(powtarzasie(pass[i]) == true || i != 0)
{
...
Skąd wziąłeś takie warunki? Ten kod jest bezsensowny jak dla mnie. Może poczytaj najpierw trochę o C++, wyrzuć ten kod i zacznij od początku?
etam
(etam)
19 Wrzesień 2010 16:55
WOJEK64
(Wojtekbogocki)
19 Wrzesień 2010 16:57
Na jakiej podstawie twierdzisz, że korzystanie ze zmiennych globalnych jest złe?
Co do czytania to przeczytałem już dość dużo (2 całe książki i sporo materiału w sieci).
Jeżeli ten kod jest bezsensowny(a być może tak jest bo bardzo dużo kombinowałem) to powiedz mi w czym problem a ja to poprawię.
edit.
Serdeczne dzięki nr47, tak się zapędziłem, że zapomniałem poszukać gotowych instrukcji w internecie. Thx
l3niwi3c
(L3niwi3c)
25 Wrzesień 2010 22:36
Skoro po przeczytaniu tyle materiału sam nie zauważyłeś dlaczego nie powinno się używać zmiennych globalnych to Wikipedia niech Ci podpowie:
A kolega pewnie opiera się swoje stwierdzenie na doświadczeniu. Warto czasami posłuchać “starszych”. Powodzenia w kodowaniu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_globalna
WOJEK64
(Wojtekbogocki)
29 Wrzesień 2010 15:11
dobra zakumałem, masz trochę racji… przy większych aplikacjach i wielu wątkach program może crushować - ale z drugiej strony i tak wszystko zależy od pragramisty mimo to thx all za cenne uwagi