Chciałem zacząć programowanie w C++. Szukając odpowiedniego kompilatora natknąłem się na Visual Studio, Visual Basic, Visual C++, Dev c++. Czy te Visuale od MS są darmowe? Ale moje główne pytanie to jak to jest bo jak pisze jakiś program i kompiluje, uruchamiam w przykładowo Dev C++ to wyskakuje on w wierszu poleceń Windows. Tak naprawde pisze się programy, czemu on nie wyskakuje u normalnym oknie windowsa? Jak robię coś w Visual Studio to wyskakuje mi normalnie w Windowsowskim oknie ale też nie wiem na czym polega to programowanie w Visual Studio to tylko nakładanie buttonów itp? da się tam pisać prawdziwe aplikacje? Nie wiem czy mnie rozumiecie, ale inaczej tego wytłmaczyć nie umiem… ale mam nadzieje ze rozjaśnicie mi to bo nie chce zaczynać z wątpliwościami.
Seria Express jest darmowa.
Bo pierwsze musisz to okno przecież zaprojektować. A po za tym, jeżeli tego nie zrobisz to i w Visual, program skompiluje się w formie konsoli…
No dobrze, ale co potrzebuje do tego, żeby go zaprojektować? Czytałem coś o WinAPI to jest taki jakby język projektowania okienek? normalnie się wiąże z C++? jest trudny?
WinAPI to, jak sama nazwa wskazuje, API a nie język. WinAPI nie służy tylko do projektowania okien, ale również do wielu innych rzeczy. Przeczytaj jakiś kurs/książkę(było już wiele tematów na ten temat) bo tak sobie rady nie dasz.
To WinAPI to taka “nakładka” na C++ do projektowania okien tak?
Nie, WinAPI to API, zbiór funkcji, metod, klas, etc. …
No ale chodzi mi o to, że dzięki WinAPI będę mógł tworzyć aplikacje w okienkach tak? bo zacząłem robić już proste programy w c++ i uruchamiaja się w konsoli, a ja wolałbym w okienkach i chodzi mi o to co jest do tego potrzebne (ale zamotałem… ;/)
To już jest po prostu zgroza :?
http://pl.wikipedia.org/wiki/WinAPI
Mam nadzieję, że chociaż czytać umiesz, skoro szukanie informacji Ci nie wychodzi.