[C++] Funkcja składowa klasy a inline


(Jooooooozek) #1

czesc Wam,

czytałem, że jak zdefiniujemy funkcję składową klasy w obrębie ciała klasy to ma ona przydomek inline.

I z tym inline tutaj to jest coś 100% pewnego czy też zależy - tak jak w przypadku zwykłych globalnych funkcji inline - od kompilatora :?:


([alex]) #2

Dokładnie jak w przypadku globalnych funkcji inline - zależy od kompilatora.


(etam) #3

gcc przy optymalizacji -O2 potrafi niektóre funkcje traktować jako inline, nawet jeżeli nie jest to napisane w kodzie.


(Jooooooozek) #4

W tamtym roku jak sprawdzałem to g++ pomimo ustawionych wszystkich flag optymalizacji nie chciał mi zrobić funkcji inline nawet tam gdzie to wyraźnie zaznaczałem tym słowem...


(etam) #5

A jak sprawdzałeś?