(C#.NET) - Dziwaczny błąd o argumencie "1" i nieudanej konwersji do string

Cześć wszystkim!

Skończyłem pracę nad jednym z projektów i gdy zacząłem sprawdzać kod pod względem błędów trafiłem na błąd o takiej treści: “CS1503 - Argument 1: Nie można przekonwertować z System.Windows.Forms.ListBox.ObjectCollection na String”.

Kod wygląda tak:

foreach (object obj in listBox9.Items)
{
string ctrl = Convert.ToString(obj);
if (ctrl.Contains(listBox8.Items))
{

}
            }

Próbowałem obrócić If aby listBox8.Items było pierwsze ale to nic nie pomogło. Błąd był podobny. Ktoś wie jak to rozwiązać?

Pozdrawiam!

Czym jest ten obj? Jak chcesz go zmieniać na stringa? Postaw w tym miejscu bombę i odpal debuggera. Dowiesz się w czym problem.
Nazewnictwo zmiennych pominę milczeniem :slight_smile:

Z listboxa wyciągasz cały obiekt a nie atrybut text. Ale jest to strzał w ciemno bo całego kodu nie dałeś a i nie wiem czym jest obj. Tak strzelając string ctrl = Convert.ToString(obj.text); ale tak jak przedmówca napisał najważniejsze czym jest obj.

Już rozjaśniam wszystkie Wasze wątpliwości. Jeśli chodzi o “obj” to chciałem tutaj wyciągnąć każdy item po kolei z listBoxa9 do tego “obj”, który jest tekstem bo w założeniu dla każdego tego “obj” ma być wykonany pewien kod, którego jeszcze nie dopisałem przez ten błąd.

A próbowałeś składni obj.ToString();?

Przed chwilą spróbowałem i zadziałało. Dzięki! Temat do zamknięcia! :smiley: