karton16
(karton16)
23 Grudzień 2013 16:55
Witam,
urzywam visual c++ studio 2005 express edition, oraz uczę się biblioteki glut, wszystkei include i lib dodałem do kompilatora, ale kompilując program pokazuje mi się błąd error C3861: ‘exit’: identifier not found. Oto fragment kodu, w którym pokazuje mi się błąd:
Tu kod całego programu:
#include <GL/glut.h>#include <stdlib.h>// funkcja generująca scenę 3Dvoid Display(){ // kolor tła - zawartość bufora koloru glClearColor( 1.0, 1.0, 1.0, 1.0 ); // czyszczenie bufora koloru glClear( GL_COLOR_BUFFER_BIT ); // kolor kwadratu glColor3f( 1.0, 0.0, 0.0 ); // początek definicji wielokąta glBegin( GL_POLYGON ); // kolejne wierzchołki wielokąta glVertex3f( 0.0, 0.0, 0.0 ); glVertex3f( 0.0, 1.0, 0.0 ); glVertex3f( 1.0, 1.0, 0.0 ); glVertex3f( 1.0, 0.0, 0.0 ); // koniec definicji prymitywu glEnd(); // skierowanie poleceń do wykonania glFlush(); // zamiana buforów koloru glutSwapBuffers();}// zmiana wielkości oknavoid Reshape( int width, int height ){ // generowanie sceny 3D Display();}// stałe do obsługi menu podręcznegoenum{ EXIT // wyjście};// obsługa menu podręcznegovoid Menu( int value ){ switch( value ) { // wyjście case EXIT: exit( 0 ); }}int main( int argc, char * argv[] ){ // inicjalizacja biblioteki GLUT glutInit( & argc, argv ); // inicjalizacja bufora ramki glutInitDisplayMode( GLUT_DOUBLE | GLUT_RGB ); // rozmiary głównego okna programu glutInitWindowSize( 400, 400 ); // utworzenie głównego okna programu glutCreateWindow( “Kwadrat 1” ); // dołączenie funkcji generującej scenę 3D glutDisplayFunc( Display ); // dołączenie funkcji wywoływanej przy zmianie rozmiaru okna glutReshapeFunc( Reshape ); // utworzenie menu podręcznego glutCreateMenu( Menu ); // dodatnie pozycji do menu podręcznego #ifdef WIN32 glutAddMenuEntry( “Wyjście”, EXIT ); #else glutAddMenuEntry( “Wyjscie”, EXIT ); #endif // określenie przycisku myszki obsługującej menu podręczne glutAttachMenu( GLUT_RIGHT_BUTTON ); // wprowadzenie programu do obsługi pętli komunikatów glutMainLoop(); return 0;}
kostek135
(kostek135)
23 Grudzień 2013 18:57
karton16
(karton16)
24 Grudzień 2013 20:38
Nic z tego robiłem według tego co podałeś, ale mam ten sam błąd, dodałem nawet dodatkowe biblioteki takie jak: windows.h, iostream, conio.h
A może Visual C++ 2005 nie obsługuje OpenGl’a? Zainstaluj sobie VS 2013 Express for Desktop.
kostek135
(kostek135)
27 Grudzień 2013 08:38
Czyli co zrobiłeś?
Po co je dodałeś? Miałeś przenieść deklarację z stdlib powyżej glut.
karton16
(karton16)
27 Grudzień 2013 13:43
Ok przeniosłem tą bibliotękę cstdio nad gluta działa
Dzięki!