Przestaję wierzyć w programistów, za dużo mam styczności z niezrozumiałą dla mnie logiką. Mam plik CSV generowany przez maszynę. Nie mogę go w żaden sposób zmienić więc mogę go jedynie obrobić. Wygląda to tak. Kiedy chcę wygenerować dane dla jednego produktu to wygląda to tak:
ID JakasWartosc1 InnaWartosc1 JeszczeInnaWartosc1 IDodatkowoJeszczeInna1
ale jak chcę wyrzucić dane dla np. 5 produktów to już domyślacie się co on robi? Zamiast zmienić ID i walić dane pod te same kolumny to dokleja 5 nowych kolumn obok dla każdego z produktów czyli plik csv ma 25 kolumn. A co jeśli mam do przejrzenia dane z całej produkcji gdzie tych produktów było 500 ? oczywiście mam 500*5 = 2500 kolumn. Oczywiście kolumny są identyczne. Nagłówki zmieniają się tylko tak że zamiast 1 jest kolejna liczba. I teraz chcę to przekształcić żeby wszystkie 2500 kolumn połączyć w 5 kolumn ale dane przenieść do wierszy. Wiem jak to zrobić na piechotę bawiąc się pętlami ale może ktoś już ma jakieś lepsze rozwiązanie.
Masz plik CSV w którym jest 2500 column i 1000 wierszy. Gdzie ja mam dodać znak końca linii żeby cokolwiek rozdzielić? Dodatkowo jest pewna trudność, plik wygląda tak:
Napisałem już program, który mi to konwertuje. Nawet jeśli robi to na piechotę, czytając w pętli po kolei kolumny to działa to bardzo szybko więc nie będę się bawił w jakieś eleganckie rozwiązanie.