Witam. Robię prostego clickera na Linuxa do którego niezbędna jest mi biblioteka ncurses.h. Niestety chciałbym też korzystać z iostream ale nie można tego dobrze zrobić z NCurses. I o ile w większości przypadków NCurses może zastąpić iostream (niewygodnie ale działa, to tak jak używanie lekko ulepszonego printf zamiast cout w prostych zdaniach bez większego formatowania poza nową linijką) to niestety nie mogę znaleźć alternatywy dla cin. Owszem, jest getch() ale to bierze tylko jeden znak z klawiatury, a jak zechcę wpisać więcej to zbytnio mi się nie przyda.
Chcę bym w programie mógł wpisać w pewnym momencie dane do zmiennej string by potem te dane mogły być przeanalizowane w if, ale nie wiem jak to zrobić, cin nie działa a getch() się nie przyda bo działa na tylko jeden znak.
EDIT:
Samemu znalazłem rozwiązanie, chociaż to właściwie nie rozwiązanie a obejście problemu. Polega to na tym że zamiast string należy użyć tablicy char i ta tablica char musi mieć zdefiniowaną długość, inaczej pojawi nam się komunikat o naruszeniu ochrony pamięci.
Już mnie to trochę denerwuje, muszę rezygnować z bibliotek C++, to tak jakbym się cofał do C.
Kolejny EDIT:
Można też jednak użyć cin, u mnie nie chciało działać bo nie dałem przed nim refresh();, problem jest z tym za to taki że nie widzimy co piszemy.