C# - Polecacie jakieś zaawansowane materiały


(MrGalek) #1

Hejka
Popisałem trochę w C#, ogarnąłem obiektówkę, WPF, tworzenie usług systemowych itp, płynnie korzystać z MSDN (w sumie to chyba żadne osiągnięcie, ale z czasem idzie to coraz płynniej), zdarzyło Mi się nawet refaktoryzować cudzy kod i osoba weryfikująca to była zadowolona, więc chyba mogę powiedzieć że ogarnąłem podstawy (jeżeli się mylę to proszę wyciągnijcie mnie z tego słodkiego błędu).Nie wiem co dalej, no bo z jednej strony mam szeroki dział (którego trochę się bałem) pod tytułem aplikacje gadające z siecią, z drugiej natomiast z tyłu głowy siedzą mi bazy danych -MySql trochę ogarniam, bo robię pare "śmieci" w PHPie-ale pewnie w C# to wygląda inaczej. 
Co byście mi doradzili ? Czy macie jakieś materiały, kursy, itd. które wyjdą dalej niż to co powyżej ? 
Pozdrawiam i miłego wieczoru/dnia :wink:

PS:
Jakiś czas temu wiedziałem że chce bawić się WP, ale teraz nie wiem czy warto (tzn. warto zawsze uczyć się nowych rzeczy, ale WP wypadł z priorytetu). Kilku ziomków mówiło Mi żebym ogarniał powoli pisanie aplikacji na Androida, ale kurde trochę mi szkoda tego co włożyłem w C# i chciałbym osiągnąć w nim pewien poziom zanim zmienię technologię.(Bo pisać w C# aplikacje na Androida no to wiem że można, ale to chyba tylko ciekawostka i raczej nie traktuje tego poważenie, a może się mylę?)
 


(bettymegami) #2

Jest całe środowisko Androida w Visual Studio więc raczej nie jest to ciekawostka :slight_smile:


(kowgli) #3

Jeśli nie ogarnąłeś tematu komunikacji z bazami danych - ADO.NET, data binding, Entity Framework, … to ja bym od tego zaczął. Przecież to podstawa 90% aplikacji. Cała reszta to bajery :slight_smile: Do tego oczywiście ASP.NET i ASP.NET MVC przynajmniej na poziomie podstawowym. 

Znając ASP.NET i EF masz dobrze płatną pracę w kieszeni, w dużym mieście od ręki.

Mam pewne wątpliwości co do “ogarnąłem obiektówkę, WPF,” - bo to lata nauki i hands-on experience, ale niech Ci będzie :). Mimo, że pracuję w tym zawodzie od ponad 10 lat, nie powiedziałbym że cokolwiek “ogarnąłem” - to niestety ciągły proces.

 


(MrGalek) #4

Dzięki ;) 
Z tą obiektówką to powiem tak: wiadomo że zawsze jest coś do ogarnięcia, ale powiedzmy że ogarnąłem na takim poziomie że sobie poradzę z większością problemów, nawet jak będzie coś świeżego to wiem gdzie szukać i w miarę mam na czym budować wiedzę.


(Edgarus) #5

A jak już ogarniesz bazy danych, to bierz się za WCF. A dalej prosta droga do SOA (service oriented architecture) :slight_smile: