[C++] Problem z kompilacja- Builder 6


(Belej92) #1

aaaaaast0.jpg

Po kompilacji w trybie obiektowym (Tworze prosty kalkulator) Pokazujuje sie okienko ;/ Czym to jest spowodowane?


(Sawyer47) #2

Przecież masz jasny komunikat - pusty string nie jest konwertowalny do wartości zmiennoprzecinkowej. Nad okienkiem masz fragment kodu "x = StrToFloat (Liczba1->Text)", więc zapewne Liczba1->Text zawiera pusty ciąg znaków (albo inne źródło z którego wysyłasz tekst do StrToFloat )


([alex]) #3

Spróbuj;

try { x=StrToFloat(Liczba1->Text); } catch(...) { x=0; }

(Belej92) #4

try { x=StrToFloat(Liczba1->Text); } catch(...) { x=0; } Nie dziala ;/

~47 ten komunikat nie jest dla mnie jasny nawet po twoim wytlumaczeniu jestem poczatkujaco poczatkujacym programista wiec moze lepiej powiedz jasno jak mam napisac by bylo dobrze jesli potrzebujesz jakis informacji do tego to pytaj xd


(Sawyer47) #5

Nic nie pomogę na niewiedzę, poucz się, poczytaj, a sam będziesz mógł rozwiązywać takie problemy.


([alex]) #6
try { x=StrToFloat(Liczba1->Text); } catch(...) { x=0; }

jak odpalasz przez debuger to dostaniesz komunikat, jak bez debugera to komunikatu nie będzie.

x=StrToFloat(Liczba1->Text);

jeżeli zostawisz to, będzie komunikat w obu przypadkach.