[C++] Problem z odczytaniem wartości ze zmiennej, C++ Builder


(Igorbugajski2) #1

Witam.

Otóż chciałem zrobić program odliczający czas, jaki spędzam na komputerze. W tym celu muszę tę liczbę zapisywać na komputerze.

Chciałem zrobić odczytywanie z pliku, jednak coś mi nie działa i nie wiem, co.

Tutaj funkcja FormCreate jedynej formy w moim programie, w której ma być wczytywana ilość sekund z pliku:

void __fastcall Tokno::FormCreate(TObject *Sender)
{
        plik = fopen("C:\Users\GOKOP\Documents\NoLifeCounter\sek_komp", "r+");
        fscanf(plik, "%d", &sekd);
        fclose(plik);
}

W linijce z fscanf pojawia się błąd, nie podczas kompilacji, a podczas wykonywania programu.

(lokalizacja pliku jest określona tak bezpośrednio, gdyż nie przewiduję użytkowania tego programu przez kogokolwiek innego niż ja)

(nazwa pliku jest prawidłowa, nie ma on rozszerzenia, a jego zawartość to aktualnie "0")

 

W chwili pisania tego posta mam przegrzany mózg, więc przepraszam, jeśli nie podałem czegoś istotnego.


(kostek135) #2

Czy jesteś pewny, że plik nie ma rozszerzenia, a nie że jest ono ukryte? Typowy przypadek na Windows...


(Drobok) #3

Zdubluj slashe, ścieżka nie wygląda w rzeczywistości tak jakbyś tego chciał


(Igorbugajski2) #4

Plik owszem, ustawiłem pokazywanie rozszerzeń, no i sam wywalałem to rozszerzenie.

Co do zmiennej sekd, cóż, jak wspomniałem, miałem w tamtym momencie nieco przegrzany mózg i zapomniałem napisać. :smiley: W każdym razie to int.

Treść błędu, cóż, teraz już nie będzie potrzebna, bo drobok miał rację, to w slashach leżał problem. :smiley:

Dziękuję za pomoc. :slight_smile: