[C++] Problem ze zmienną char w Linuksie (kompilator gcc)

Chciałem napisać coś w C++, potrzebna mi jest do tego zmienna char, więc piszę

char[2] = "X";

i podcza kompilacji pojawia się błąd

/home/kijek/x/main.cpp|11|error: invalid operands of types ‘char’ and ‘’ to binary ‘operator<<’|

czasami zdarzają się też inne błędy (dosłownie, jakby były losowo generowane). Kompilator to GCC, a środowisko Code::Blocks.

Pokaż całe źródło, bez tego trudno coś powiedzieć. Jednak na 99% to ty popełniasz błąd a nie kompilator. Tutaj przecież masz dwuelementową tablicę znaków, a nie znak!

Dobra, teraz jest dobrze (pewnie do czasu), ale w tamtym ciekawe było to, że jak popełniłem inny błąd w kodzie (np. zapomniałem gdzieś dać “;”) to błąd związany z char w ogóle nie był wyświetlany.

Tak bywa, że jeden jeden popełniony błąd pociąga za sobą nieprawdziwych wiele ostrzeżeń i błędów w dalszej części kodu nawet jeśli jest poprawny. Dlatego zawsze trzeba czytać komunikaty od początku, bo często tylko pierwszy komunikat jest prawdziwy.

Racja. Gorzej jednak, jak ten pierwszy też nie jest prawdziwy. Zdarzyło Wam się zapomnieć średnika kończącego deklarację klasy w pliku nagłówkowym?

Wtedy kompilator zgłasza nie dość że bezsensowne błędy, to jeszcze na dodatek nie w tym pliku, w którym jest prawdziwy błąd :smiley:

C++ “żądzi” :smiley: