Cześć wszystkim - mam problem,
piszę program, który będzie posiadał w sobie wbudowaną bazę danych (lokalną - offline) dla pracowników danej firmy.
W momencie gdy taki pracownik kliknie przycisk “aktualizuj” to baza danych offline ma się zsynchronizować z tą bazą danych na serwerze tzn. wysłać dane które zostały zmienione, dodane w bazie lokalnej i pobrać te, które ktoś zmienił w bazie online.
Chodzi o to abym w bazach lokalnych miał to samo co w bazie online - po kliknięciu przycisku aktualizuj.
Zastanawiam się zatem, jak zrobić pobieranie do bazy lokalnej rekordów nowo utworzonych, zmodyfikowanych oraz w jaki sposób usuwać rekordy.
Baza danych online to MySQL, natomiast baza lokalna to Access … - ale problem rozwiążę chyba wprowadzając dodatkową kolumnę w każdej tabeli informującej o ostatniej modyfikacji.
Chcę to zrobić w możliwie łatwy sposób, ale tak aby baza danych się nie zapychała… - tzn. rozumiem, że najszybciej byłoby aby w momencie gdy ktoś kliknie “aktualizuj” cała baza danych online była pobierana do online - ale w przypadku dużej liczby rekordów będzie to niepotrzebny balast.
Myślę, że można to zrobić wprowadzając do tabel w bazie danych dodatkowe kolumny informujące o tym, czy jakiś rekord był modyfikowany - a jeżeli był to kiedy (na tej podstawie baza online ściągnie, albo nie dany rekord) …
No dobrze, pokażę na przykładzie o co mi chodzi :
Załóżmy, że mamy dwóch pracowników (ich liczba może być większa) - każdy pracownik i baza online ma taką samą strukturę (chyba, że coś zmienić co mi pomoże np. dodać nową kolumnę to piszcie…).
Baza danych poniżej - jest aktualna, tzn te same dane znajdują się w każdej bazie lokalnej i bazie online :
- Dodawanie nowego rekordu :
Załóżmy, że pracownik 2 będzie chciał utworzyć nowy rekord, jak pobrać tylko ten nowo utworzony rekord przez pracownika 1 ? Co w momencie gdy pracownik 1 także będzie chciał utworzyć nowy rekord - zakładam, że wszystkie operacje są wykonywane na bazie offline - dopiero w momencie aktualizacji pracownik przesyła dane do bazy online.
Zakładając, że pole ID będzie to klucz główny - nowe rekordy mogę rozpoznawać w ten sposób, że zrobię zapytanie SELECT do bazy online o wszystkie rekordy których ID jest większe niż największe w bazie offline.
Tzn. - Select * from pracownicy where id 3
W tym przypadku jeżeli baza danych mi coś zwróci - oznacza to, że ktoś dodał nowe rekordy.
No dobrze, ale co w przypadku gdy pracownik 1 będzie chciał także utworzyć nowy rekord przed aktualizacją bazy danych tzn.
Numer ID nowego rekordu będzie taki sam w bazie offline pracownika 1 i pracownika 2.
Co w tej sytuacji zrobić - jak pogodzić tworzenie nowych rekordów offline - kto pierwszy doda rekord ten lepszy …?
I w momencie gdy przy dodawaniu rekordu przez pracownika1 wyskoczy błąd (Id istnieje), to zmienić id na największy możliwy (musiałbym to zrobić także ze wszystkimi powiązaniami w bazie offline, które dotyczyły tego rekordu)…
- modyfikacja
Problem dodawania nowych rekordów, nie jest taki ciężki - cięższe wydaje mi się sprawdzanie czy coś zostało modyfikowane.
Załóżmy, że pracownik 2 będzie chciał zmienić rekord 2 i zaktualizuje go w bazie danych online - zmienione pole to nazwisko - przy czym, gdzie rekord jest modyfikowany to zmieniam także pole data M (data modyfikacji)…
I teraz w jaki sposób ma to odczytać pracownik1, że coś w bazie online różni się od tego co on posiada ?
Przecież nie będę robił zapytania w postaci czy data modyfikacji 1 rekordu offline == data modyfikacji 1 rekordu online, czy data modyfikacji 2 rekordu offline == data modyfikacji 2 rekordu online …
W ten sposób do bazy danych musiałbym wysłać tyle zapytań ile mam rekordów - a to wydaje mi się ( nie jestem pewien) może zapchać bazę danych…
Może zapytanie skonstruować w ten sposób, że z bazy offline wybiorę ostatnią datę modyfikacji i sprawdzę czy jest jakaś data w bazie online “później” od tej daty tzn.
zapiszę sobie najnowszą datę modyfikacji bazy offline pracownika 1 (w tym przypadku) 15-stego
Select * from pracownicy where data_M 15
W wyniku powinienem dostać rekordy, których nie mam zaktualizowanych w bazie danych tzn. utworzone po 15 i zmodyfikowane … czyli nie musiałbym w tym przypadku szukać rekordów nowych - czy dobrze myślę ?
Właśnie to przemyślałem i chyba nie ma tak prosto - bo jak wcześniej pisałem, programy pracują na bazie offline i w momencie kliknięcia aktualizuj łącza się online - więc pracownik1 pracując offline może też w międzyczasie (przed aktualizacją bazy) dokonać jakiejś modyfikacji w dniu późniejszym np.:
I teraz w momencie, gdyby pracownik1 chciał zaktualizować bazę w w/w sposób dokonałby tego dla
Select * from pracownicy where data_M 25 - czyli nie zobaczyłby zmodyfikowanego rekordu z dnia 19 ![]()
Jak sobie z tym poradzić …?
W jaki sposób skonstruować zapytanie - może dodać jakieś pole do tabeli, które będzie pamiętało coś innego…?
Pozostaje jeszcze kwestia usuwania - jak to zrobić, jeżeli np. pracownik2 usunie rekord1 - nie może go raczej usunąć z bazy online, gdyż w ten sposób pracownik 1 nie dostanie informacji o tym że taki rekord ma być usunięty…
Myślę, że wiecie już o co chodzi - chce za pomocą dodatkowych kolumn w tabeli skonstruować synchronizację baz danych - tak aby były przechowywane informacje o tym czy coś zostało zmodyfikowane itp…
Prosiłbym o pomoc
Może byłby ktoś w stanie mi to rozrysować, albo opisać tak abym zrozumiał.
Dziękuję za pomoc 

). Poza tym nie mam pewności, czy wspierane są podane przez Ciebie bazy danych (choć zapewne są). Zapoznaj się z tym i daj znać, czy to rozwiązuje Twój problem. Jeśli z jakiegoś powodu nie (jakiego?), to się pomyśli dalej.