Witam.
Od jakiegoś czasu zacząłem naukę C++, korzystając przy tym z książki Jerzego Grębosza “Symfonia C++ Standard”. Póki co jestem z niej zadowolony, mimo że nie przeczytałem jej jeszcze do końca to z miejsca mogę ją polecić innym początkującym.
-(Używam środowiska Visual Studio C++ 2013)-
Chciałbym dowiedzieć się kilku informacji na temat tworzenia aplikacji okienkowych od osób, które miały już z tym do czynienia.Głównie chodzi mi oto, że póki co piszę jakieś malutkie programiki ( jeżeli to “coś” można nazwać programem ), które działają jako aplikacje konsolowe. Jednak muszę stworzyć program do obsługi portu rs232 ( odbieranie i wysyłanie danych ). Wysyłanie danych w formie aplikacji konsolowej działa, jednak chcę to przenieść do jakiegoś “okna” przypominającego program. W tej chwili interesuje mnie stworzenie suwaka przesuwającego się po osi Y, przy wybraniu odpowiedniej pozycji i np. kliknięcia przycisku “OK”, “Zatwierdź” etc. ma zostać wysłana jakaś liczba, np. “30” . Podobny program działa jednak jako aplikacja konsolowa ( wpisuję do uruchomionego programu np. liczbę, która wyświetla się kolejno na wyświetlaczu urządzenia podłączonym poprzez rs232.
Na sam początek chciałbym pobawić się taką aplikacją okienkową i np. po kliknięciu przycisku, w polu tekstowym ma się wyświetlić jakiś napis.
Tworząc aplikacje konsolową, najprostszy program do wyświetlania napisałbym tak:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "WIADOMOSC";
}
(Piszę ten temat już z 50min i nie mogę zebrać myśli, przepraszam za możliwość rozrzucenia różnych informacji po całym poście )
1.W zakładce C++ nie ma opcji “Windows Form Application”, jednak wydaję mi się, że taka opcja kiedyś ( w starszych wersjach programu ) była. Jedyne co pozostaje mi od wyboru to zakładka Visual Basic lub C#, w których to mam możliwość wybrania “Windows Form Application” . Rozumiem, że C# to inny język niż C++, czy mam możliwość stworzenia aplikacji okienkowej w czystym C++ ?
- Jeżeli nie, to którą z tych opcje lepiej wybrać ?
3.Czy mogę używać tych samych poleceń z C++ ( mimo, że znam ten język bardzo słabo ), których używałem do pisania aplikacji konsolowych, aby napisać jakikolwiek program “okienkowy” ?
4.Przypuszczam, że to raczej wątpliwa sprawa, więc jak bardzo polecenia się od siebie różnią i czy mam możliwość jakiegoś takiego “przeskoku” z aplikacji konsolowych na okienkowe znając tylko trochę samego C++ ? Czy może muszę znaleźć sobie jakieś inne “pomoce” (strony internetowe, książki) do wyświetlania,wysyłania, odbierania danych w aplikacji okienkowej ?
- Czy macie dla mnie jakieś rady ?
Z góry dziękuję za pomoc.