Witam mam pewne zadanie do wykonania i nie do końca wiem jak za to się zabrać, ponieważ nie mam w tym żadnego doświadczenia.
Muszę wykonać program który będzie odbierał wyniki pomiarów z pewnego urządzenia, i zapisywał je, ta część jest akurat prosta, tylko że jest jeszcze dalsza część jest dla mnie narazie a wykonalna, ma to tak działać żeby widzieć wyniki pomiarów jakie dokonywane są w danej chwili “w innym miejscu na ziemi”. I teraz moje pytanie czy są jakieś gotowe rozwiązania takiego problemu ?
Mam nadzieje, że istnieją jakieś rozwiązanie z którymi nawet “zieloni” w tej dziedzinie sobie poradzą.
Wystarczy że postawisz prostą appkę która będzie te wyniki udostępniać. Możesz użyć do tego ASP.Net MVC bądź Web Pages (jeśli chcesz to faktycznie zrobić w C#). Generujesz sobie prostą appkę MVC z opcją np. logowania, wyświetlania danych i tyle. Jeśli chcesz oddzielić backend od frontendu to w ASP.Necie piszesz tylko backend + RESTowy serwis, a frontend piszesz sobie w Knockout.js / Angularze czy chociażby w Ember.js. Nieco prostsza może być opcja ASP.Net Web Pages.
Narazie wiele mi to nie mówi,ponieważ moje doświadczenie z c# ogranicza się do programów wyłącznie na pc, ale dałeś mi punkt zaczepienia, za co dziękuje.
Przemyślałem jak bym chciał to wykonać, tylko nie wiem czy jest to możliwe, możesz mi powiedzieć co o tym myślisz?
I właśnie na tej stronie mam tą apkę o której pisałeś i po zalogowaniu widzę wysłane pliki i mogę je pobrać na dysk/odczytać to raczej nie powinno być trudne?
To co opisałeś to raczej podstawy podstaw. Napisanie tego to kwestia stworzenia modelu usera + autoryzacji. Robisz 1-2 viewsy na którym są listowane pliki i wsio. Ot 2-3 templatki html + nieco kodu w C# i będzie działać.
Co do tych pomiarów live to może być nieco gorzej, bo najlepszą opcją byłoby użycie MQ (np. http://www.rabbitmq.com/ (worker po stronie PC)). Ale zdaję sobie sprawę że dla początkującego background joby mogą być skomplikowane.
Zastanów się też czy nie lepiej po prostu stworzyć jakiś prosty model bazy danych i do niego wrzucać wyniki via aplikacja PC (a nie bazować na czystych plikach). Wtedy na serwerze byś po prostu łączył się z tą bazą i generował wyniki po prostu w tabelce (z możliwością downloadu).