Witam, zwracam się z prośbą by ktoś mi wytłumaczył/nakierował/pokazał jak powinienem poprawnie napisać funkcję. Nie mogę znaleźć konkretnych wskazówek jak poradzić sobie z danym problemem/-ami.
Mianowicie sytuacja wygląda tak:
Tworze program, którego ideą jest wyliczanie konkretnych parametrów z wzorów i wyświetlenie ich.
Dla danych mam podzielone dwie kolumny: 1) wprowadzanych i 2) wynikowych(zwracane wyniki) } textBox’y.
Wiersze wprowadzanych danych:
We wszystkich textBox’ach udało mi się już zablokować wprowadzania większej ilości kropek niż 1.
W 4 pierwszych ograniczyłem również możliwość wprowadzania symboli jedynie do cyfr.
Problematyka:
- Nie wiem jak powiązać wprowadzane dane/wartości z tych textBox’ów tak by były przetwarzane i wyliczane względem wzorów a zarazem zwracane w wierszach(textBox’ach) wynikowych.
- Chciałbym by w 2 ostatnich wierszach(Z0,Z2) wprowadzane były wartości rzeczywiste jak i urojone ( w zależności od zachcianek) i tak jak powyżej były powiązane z wzorami itd.
Próbowałem samemu coś tam tworzyć ale niestety wynik nie zadowala. Przy kliknięciu button1 jedynie wyświetla mi nieskończoność w textboxie.
PS Z programowania jestem zielony, więc prosiłbym o jak najprostsze tłumaczenie. Najlepiej na jakimś przykładzie.