Zadanie z pętlą While
Napisz program, który oblicza ilość cegieł w piramidzie o podstawie 10 na 10 cegieł.
Niestety w ogóle nie wiem jak zabrać się za to zadanie, jak to zrobić. Macie pomysły?Byle nie było zbyt skomplikowane
Zadanie z pętlą While
Napisz program, który oblicza ilość cegieł w piramidzie o podstawie 10 na 10 cegieł.
Niestety w ogóle nie wiem jak zabrać się za to zadanie, jak to zrobić. Macie pomysły?Byle nie było zbyt skomplikowane
10x10
+
9x9
+
8x8
+
7x7
+
6x6
+
5x5
+
4x4
+
3x3
+
2x2
+
1x1
=
385
Potem zostaje ustalić czym w C++ wyświetlacie wynik i jak to przerobić na pętle i zmienną oraz sumę.
Pusta w środku, ta piramida, ma być?
Można by napisać “w piramidzie nie ma cegieł” ale to chyba nie zadanie z “filoZofii”.
Pustkę można by zrobić odejmowaniem jakby piętra wyżej. A jak się ma nie rozsypywać to użyć “cegieł” lego lub “zaprawy”.
Cegły wewnątrz to by były chyba jakby mierzyć poziom 2 i do 3 przed szczytem (może robię tu jakiś błąd logiczny - szwankuje mi wizualizacja mniejszej w środku).
Ciekawe jest, że niby dla 5 poziomowej piramidy wychodzić ma “61” (cegły “urojone”?).
Właśnie nie można jednoznacznie stwierdzić Jednak podejrzewam, że ma być pełna
Można po prostu też dodawać obwody pięter dla pustej
Jakby odejmować to wtedy wewnętrzna piramida zaczyna się od 3 piętra zewnętrznej
Dla 5 poziomowej piramidy wychodzi 55 (jeżeli pełna) 41 jeżeli pusta
Raczej chodzi o pełną piramidę
Jeżeli chodzi jak to leć od góry do dołu lub od dołu do góry