Emm, nie możesz sobie wziąć jakiś 5 funkcji obliczyć dla nich miejsca zerowe z użyciem matematyki analitycznej i potem zobaczyć czy metoda numeryczna zwraca wyniki w przybliżeniu podobny?
albo forum mi obcina wcięcia albo nie kopiują się z dev c++.
Kostek robiłem tak, i działa, chodziło mi bardziej czy czegoś nie brakuje, jakiejś dodatkowej instrukcji warunkowej, to że działa dla 5 nie znaczy że będzie działać dla wszystkich.
U mnie zostawia wcięcia. Nie pamiętam już jak sam pisałem coś takiego w szkole ale co w przypadku funkcji np. kwadratowych? Oba końce wybranego przedziału mogą być po jednej stronie osi ale przy pierwszym ifie program się zakończy i wyświetli że funkcja nie spełnia założeń. Chyba że tak ma być a ja po prostu nie pamiętam, że tak miało być. Jak dla mnie kod wygląda ok jednak po paru latach programowania zdecydowanie bardziej wolę pisać np. float poczatekPrzedzialu, koniecPrzedzialu, epsilon, polowaPrzedzialu niż tajemnicze pojedyncze literki, które nic nie mówią. Oczywiście na Twój użytek może być jednak jak będziesz musiał wrócić do bardziej skomplikowanego kodu i zobaczysz a,b,c,x,y,z,p,q,k to się przestraszysz