Jak w temacie.
Od wczoraj w Menedżerze zadań widzę, że użycie dysków twardych skacze od zera pod 80-100%. Z tego powodu komputer bardzo zaczął zamulać.
Chciałem zrobić screeny, ale w tym stanie - się nie da.
Przeczyściłem komputer CCleanerem i Malwarebytes Premium - na razie nic nie pomogło.
W dniu, kiedy zaczęło mulić, a dyski zaczęły być używane na 100% nic szczególnego nie robiłem, niczego nie instalowałem.
Windows 8.1, zabezpieczony Malwarebytes i ESET Smart Security - z automatycznymi aktualizacjami.
Co może być przyczyną? Jak to rozwiązać?
magnum44
(Magnum 44)
19 Luty 2017 18:57
Pokaż co pokazuje porgram CrystalDISK Info. Może Twój dysk już umiera powoli, dane S.M.A.R.T. pokażą, czy to w tym leży problem
_Astor44
(Astor444)
19 Luty 2017 19:00
Warto też sprawdzić w systemowym Monitorze Zasobów jaki proces powoduje tak znaczny zapis na dysku (dyskach).
Załączam. Czy taki dysk pomału umiera? Należy się wymiana? Będę wdzięczny za informacje.
Astor44
(Astor44)
20 Luty 2017 19:10
Nie, nie umiera. Nadal radzę sprawdzać Monitor Zasobów a w nim pozycje związane z zapisem na twardym dysku.
Przyczyną takiego użycia dysku była usługa Windows search. Po włączeniu, komputer nie tylko działa z normalną prędkością i wydajnością, ale także jest cichszy. Pytanie teraz: co jest przyczyną tego, że usługa Windows search nagle zaczęła używać 100% dysku?