Przesyłam do sprawdzenia logi z komputera dziewczyny.
Pomijając kwestię, że laptop nie jest demonem wydajności z racji na nędzny procesor to głównym problemem jest to, że praktycznie zawsze po uruchomieniu laptopa po kilku minutach pracy występuje totalne zacięcie całego komputera na powiedzmy 30-60s. Jest to całkowity freez, nie działają żadne kombinacje klawiszowe itp. Sam nie jestem w stanie stwierdzić co może być przyczyną w/w regularnego zacinania się. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie w logów i ewentualną pomoc w optymalizacji.
Jeśli chodzi o BIOS, to jestem praktycznie przekonany, że instalowałem najnowsza wersję już po ostatniej aktualizacji jego wersji na stronie ze sterownikami (01.2017)
Jakie inne sterowniki są kluczowe/istotne z punktu widzenia działania systemu? Bo mówiąc szczerze pobieranie wszystkiego mogłoby nieźle przymulić już mulącego laptopa, więc starałbym się unikać instalacji dodatkowych, teoretycznie zbędnych rzeczy.
Dodatkowo zauważyłem, że zegar systemowy jest 2-3 min do przodu względem rzeczywistej godziny - nie mogę go ustawić ręcznie ani zsynchronizować z serwerem (ostatnia udana synchronizacja 08.05.22)
System jest oczyszczony.
Zainstaluj wszystkie sterowniki, nie obawiaj się, nie spowodują przymulania chyba, że są nieaktualne.
Sprawdź i ustaw prawidłową datę, a potem zsynchonizuj czas z serwerem np:
Czy podczas uruchamiania komputera pojawia się komunikat o niepoprawnej dacie lub czasie?
Jeśli tak, bateria BIOS do wymiany.