Call of Duty 2 nie chce się uruchomić

Witam, mam problem z uruchomieniem Call of Duty 2. Po włączeniu gry przez sekundę pojawia się czarny ekran, po czym wraca do pulpitu. Windows 10 1809, grafika Radeon RX 580. Oczywiście tryb zgodności z Windowsem XP SP3, no i jako administrator. Co może być przyczyną tego problemu?

Pytam, bo na laptopie z tą samą wersją Windowsa 10, grafiką Radeon M7 R445, oraz tych samych ustawieniach zgodności, gra działa zupełnie normalnie…

Witam a zobacz tu:https://dompelenpomyslow.pl/jak-uruchomic-stare-gry-na-windows-10-krok-po-kroku/

Przeinstaluj DirectX 9.0c. Gra jest ze Steamu czy uruchamiasz z płyty?

Niestety u mnie nie ma opcji “Składniki starszej wersji”.

System był instalowany na czysto, to nie problem DirectX. Gra zainstalowana z płyty, uruchamiana bez, bo to multiplayer.

Czysty Windows 10 zawiera tylko DirectX 12 a on nie zastępuje 9.0c !!! Jego trzeba doinstalować osobno.

Próba instalacji kończy się komunikatem, że jest już zainstalowana nowsza lub równorzędna wersja DirectX.

Jak już pisałem w pierwszym poście, na laptopie z identycznym systemem (a więc i DX12) gra działa normalnie, dlatego wnioskuję że to raczej nie wina DX…

Taki komunikat jest gdy powtórnie instalujesz DX12 , nigdy DX9.0c. Zainstaluj to :

Pierwszy raz próbowałem instalować przez web installer. Tym razem udało się zainstalować, z tym że nic to nie dało.

Podczas którejś próby uruchomienia monitor wyświetlił komunikat że 800x600 to za mała rozdzielczość. Fakt, gra pierwszy raz uruchamia się w takiej rozdzielczości. Próbowałem kombinować z plikiem config skopiowanym z laptopa (ponieważ tworzy się on dopiero po pierwszym uruchomieniu gry i utworzeniu profilu), w którym jest ustawiona rozdzielczość 1920x1080. Niestety także bez skutku.

Jak na złość w profilu gry z ustawień karty graficznej akurat nie ma możliwości ustawienia rozdzielczości…

Problem rozwiązany - gra działa :slight_smile: To nie kwestia ustawień grafiki tylko dźwięku :slight_smile:

Panel sterowania => Sprzęt i dźwięk => Dźwięk => Nagrywanie => Miks stereo => Włącz