Witam, to mój pierwszy post na forum.
Widziałem podobne tematy i myślałem, że złożenie zestawu będzie łatwiejsze, bo mamy ogromny wybór produktów + multum recenzji na internecie. Ale działa to w dwie strony, bo można się nieźle pogubić w tym wszystkim. Ogólnie zestaw nie miał przekraczać 5 tysięcy złotych, no ale wyszło jak wyszło.
Przychodzę do was po poradę, ponieważ nie wiem czy coś można zastąpić czymś lepszym w tej samej cenie lub taniej.
Ogólnie przeznaczenie komputera to do projektów w programach typu AutuCAD, Inventor i jakieś podobne do tego. Komputer kupowany jest wiadomo na conajmniej kilka lat i fajnie, by było gdyby te podzespoły nie odbiły się później czkawką i by człowiek nie żałował, że te kilka lat temu nie kupił lepszego podzespołu itp.
Oczywiście przy takich pieniądzach na komputer fajnie byłoby od czasu do czasu pograć coś w fajnego, dlatego taka karta a nie inna.
Poniżej przedstawiam link do zestawu. https://www.morele.net/inventory/info/oQmspW/
Oraz pytania:
Czy zasilacz 450W starczy na to, czy wziąć 500 albo conajmniej 550 W ?
Czy płyta główna jest wystarczająca na to wszystko, czy lepiej kupić jakąś inną ?
Dysk SSD 240 GB (uważam że 120 jest za mały), na nim będzie system itp
Procesor Intel I7 6700K oraz karta graficzna GTX 960, myślę że te 2 podzespoły starczą na te wymagania podane powyżej.
Pamięć RAM, ta szyna 2400 MHz jest ok ,czy lepiej 2133 MHz wziąć, bo chyba płyta główna działa do 2133, ale się zbytnio nie znam.
Ogólnie jeśli widzi ktoś jakieś lepsze możliwości kupna danego podzespołu, proszę o konkretne nazwy / linki.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w budowie tego zestawu. Pozdrawiam
Czy planujesz podkręcać procesor? Bo pierwsze co się rzuca w oczy to odblokowany procesor i płyta główna bez możliwości OC. Jeśli tak, trzeba zmienić płytę na Z170 i dodać chłodzenie procesora, minimum SilentiumPC Fera 3. Moim zdaniem najlepsza do OC jest płyta Asus Z170 Pro Gaming, ze względu na dobrze chłodzoną sekcję zasilania i dobre osiągi, mógłbyś skorzystać z cashbacku na procesor i płytę, odzyskasz wtedy 190zł.
Autorze, Twój zestaw jest taki bez większego ładu i składu… W niektórych miejscach mocno doinwestowany, w innych mocno budżetowy. Ja bym to inaczej trochę zbalansował.
Jak już wyżej padło to pytanie - będziesz podkręcał procesor?
Dziękuje za odzew w temacie, więc tak:
Procesora podkręcać nie będę, czyli jak wnioskuję płyta główna może zostać taka jaka jest, ale RAM na 2133 MHz mogę śmiało zamienić tak ?
Komputer kupowany będzie przez internet, ale myślę zająć się w ten weekend już kupnem, max. w poniedziałek (4 lipca), tak, abym w przyszłym tygodniu już mógł na nim działać.
Ogólnie na morele.net mogę wziąć złożenie komponentów za 79 zł ( z kodem rabatowym złożenie kosztuje tylko 1 zł), ale pod warunkiem, że nie będzie dodatkowego chłodzenia.
Czy wg was po tych zmianach cały czas będzie to dobry zestaw zgodny z jego wcześniejszym przeznaczeniem (programy CAD, Inventor itp.) oraz czasami fajnie pograć.
Bo jak mam brać i7-6700K + odpowiednią do tego płytę główną to znacznie by to przekraczało mój budżet.
Raz jeszcze dzięki za odzew i śmiało proszę o kolejne uwagi, komentarze, opinie
Zastanawia mnie kwestia zasilacza, czy jest odpowiednio dobrany do tego zestawu i będzie jak ktoś słusznie powiedział pracował cicho.
Co do chłodzenia na procesor. Wydaje mi się, że przy takim zestawie warto dokupić to chłodzenie do procesora a nie zwykłe dodawane przez producenta. Dobrze myślę ? Jeśli tak, to poproszę o jakieś konkretne rozwiązania, jak rozumiem wtedy procesor mam zakupić w wersji OEM i oddzielnie dokupić to chłodzenie, które mam nadzieję uda się komuś dobrać tak ?
Kolejna kwestia, pamięć RAM wziąłem Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14.
Firma oraz ten CL 14 wyglądają dobrze, czy radzicie wymienić ? Osobiście bym zostawił bo wydaje się być to w porządku.
Zmieniłem również płytę główną na chyba lepszą, zgodnie z opinią użytkownika Nelight
Ostatnia kwestia, monitor. Wiem, że monitor do odrębna bajka w porównaniu do budowania komputera, bo tutaj każdy ma odmienne praktycznie zdanie. Ale może jest ktoś kto by poradził czy monitor jest w porządku, czy z taką cenę można mieć coś lepszego, wydajniejszego ? Chociaż myślę, że ten jest w porządku.
Ale procesor zostaw w wersji BOX. Zwyczajnie chłodzenie, które masz w pudełku z procesorem nie zostanie wykorzystane. No i na BOX masz 3 lata gwarancji, na OEM ledwo rok.
RAM i płyta ok. Natomiast GTX 960 za ponad 1000 złotych to nieporozumienie. Jeśli już brać tą kartę to coś w tym stylu bardziej
Co do zasilacza, czy te 450W nie okaże się zbytnio za małe ? Czytałem na forach, że przy procesorze I7 i kartach typu GTX co najmniej 500 jak nie 550 watowy zasilacz trzeba mieć. Zależy mi po prostu żeby spełniał swoje wymagania i był cichy (w miarę możliwości) podczas działania :D
W sumie ta kwestia zasilacza została i pytanko do chłodzenia do procesora:
Chłodzenie to na 100% jest potrzebne do procesora, dzięki czemu procek będzie “dłużej” żył ?
I pytanie laika: cały czas chodzi mi po głowie ten procesor I7-6700K, kupno go bez podkręcania w przyszłości byłoby po prostu głupotą tak ?
Bo im więcej informacji, tym człowiek cały czas chciałby mieć to co lepsze Ale średnio to widzę bo skoro jeszcze odpowiednią płytę główną by trzeba było kupić, to zestaw już ponad 6 tysięcy by kosztował, a takich możliwości nie ma.
!!UPDATE!!
Wiem, że męczę wielu z was, ale czy ktoś przyjrzałby się temu zestawowi ?
Umieść w koszyku usługę złożenia zestawu komputerowego wraz z dodatkowym chłodzeniem
W koszyku z zamówieniem w polu " Wpisz kod promocyjny" dodaj: W3FHN58JFW kliknij wyślij
Koszty wysyłki i cena usługi składania komputera zostaną zmienione automatycznie -będziesz miał złożenie za 1 zł
PS.
Chyba że dasz 50 zł więcej i dłuższą gwarancję plus cisza i moc.
Majster, trujesz o ten zasilacz, a zobaczyłbyś pierwszy lepszy test z brzegu gdzie GTX 960 z podkręconym i7 na pokładzie bierze pod obciążeniem 200-250W (cały zestaw, nie karta czy procesor) to byś przestał marudzić, że Ci 500W potrzebne nie wiadomo do czego. Ja bym mimo wszystko brał Corsaira, lepsze wnętrzności, a do tego 5 lat gwarancji też piechotą nie chodzi. Mocy na linii 12V prawie 450W, także około 2 razy tyle co ten zestaw faktycznie będzie potrzebował.