Chodziło mi o podmianę portu. W Windows XP wchodzisz w Drukarki i faksy, klikasz drukarkę prawym przyciskiem i wybierasz Właściwości drukarki. Następnie zakładka Porty i jesteśmy w miejscu, o którym pisałem. Najlepiej zrób screena z zawartością okna dotyczącego portów. O coś takiego chodzi.
Lub może trzeba zresetować ustawienia drukarki do fabrycznych w jego menu lub poprzez odłączenie jej z 30 minut od zasilania 230V i dopiero instalacja.
Warto również zrobić porządek z systemie XP, może są zainstalowane inne drukarki, które są nieużywane? to trzeba odinstalować z poziomu dodaj usuń programy, czyszczenie systemu np : ccleanerem, restart i sprawdź folder drukarek, jak jakieś zostały odinstaluj lub usuń, restart i dopiero instaluj.
Z racji iż drukarki zainstalować nie mogę nie ma jej widocznej w drukarkach i nie mogę wejść w zakładkę porty. Drukarka przed podłączeniem tutaj była wyłączona i konserwowana przez serwis drukarek.
Wypróbowałem 6 różnych wersji sterownika w tym wasze i zawsze instalacja kończy się tym samym błędem.
Przywrócenie ustawień fabrycznych drukarki nie pomogło. Sprawdziłem dziś na innym komputerze z XP i zainstalowałem drukarkę tam bez problemu. Problem zatem w systemie. Jak mogę usunąć wszystkie informacje(pliki inf itp) i sterowniki które już użyłem tak by Windows myślał iż pierwszy raz podłączam drukarkę - jest jakiś soft do automatyki takich rzeczy?
Przeinstalowanie systemu w tym wypadku narazie jest niemożliwe.
Dzięki za starania ale jak pisałem wcześniej ręcznie już próbowałem. Sprzęt jest widoczny z wykrzyknikiem - żadne drivery nie dają rady jest komunikat jak w zdjęciu które załączyłem.
Istnieje jakiś soft do usuwania informacji o sterownikach by wyczyścić je dla tego sprzętu?
Wiem, że to może trywialne, ale próbowałeś użyć innego przewodu USB?
Nie bardzo. Generalnie automaty działają ogólnie. Jeśli chciałbyś usunąć wszystkie informacje o sprzęcie, trzeba przekopywać się przez cały rejestr systemowy.
Próbowałem już Driver Geniusa i sweepera plus revo uninstaller. Ogólnie niby działa w sensie usunięcia sterowników i informacji o nich - po podłączeniu system pyta o drivery - jednak jak zwykle problem jest ten sam na koniec instalacji.
System ma ponad 5 lat jak na xp to całkiem nieźle a mam tu bardzo dużo rzeczy - postawienie tego wszystkiego od nowa czy to już na win 7 czy na xp znowu to byłby niezły wyczyn.
Chyba nie mam wyjścia bo wszystkie sztuczki chyba się skończyły.
Sterowniki instalowałem na wszelakie sposoby - z płyty od sprzętu - ze strony canona - przez instalator oraz bez instalatora przez opcje aktualizuj sterownik.
W sytuacji, gdy wybierałeś opcję aktualizacji sterownika, podawałeś ścieżkę do wypakowanych sterowników i do folderu 32BIT\Driver\pcl5e_5c? Jaki komunikat się wtedy pojawiał?
Tak - nie ma znaczenia jaki sterownik błąd ten sam - ale jak pisałem na innym pc z xp instaluje się bez problemu i działa - tak więc coś jest nie halo z systemem na tym pc.
Zatem trzeba by szukać, które poprawki bądź inne aplikacji powodują błąd w czasie instalacji. A jak sprawa wygląda z przywracaniem systemu - masz jakieś starsze punkty możliwe do odtworzenia?
Nie posiadam punktów przywracania systemu. W pokoju w którym stoi sprzęt są dwa komputery - na drugim ksero działa bez problemu więc udostępniłem ją i w ten sposób mogę drukować ze swojego pc.