Po przeskanowaniu ccleanerem rejestru znajduje problem: Nieprawidłowe rozszerzenia plików SoftGrid.Unavailable HKCR\SoftGrid.Unavailable
Przestarzały klucz programu ATK0100 HKLM\Software\ATK0100.Naprawia go a po ponownym włączeniu komp. znów znajduje ten problem. Proszę o podpowiedź co z tym zrobić.
Dużo osób zachwyca się programem CCleaner, a ja mam do niego zastrzeżenia bo można też sobie narobić kłopotów jeżeli będziemy się nim posługiwać automatycznie.
Chodzi np. o sprawdzanie integralności rejestru i opcję: Nieużywane rozszerzenia plików.
U mnie pokazuje w tej chwili, że np. nieprawidłowymi rozszerzeniami są: .bak, .ima, .part itd
Wszystko było by jeszcze w porządku gdyby tylko poprzestano na tej informacji, ale jeżeli te rozszerzenia są zaznaczone to podczas naprawy wszystkie pliki z tymi rozszerzeniami zostaną usunięte.
Z drugiej strony wiem, że są to rozszerzenia jak najbardziej prawidłowe i choć rzadko, ale pliki z tymi rozszerzeniami są używane.
W związku z powyższym przy badaniu integralności rejestru opcję: Nieużywane rozszerzenia plików po prostu odznaczyłem.
Tym którzy nie bardzo orientują się w tych rozszerzeniach lub nie chce im się za każdym razem analizować które rozszerzenia są przydatne, a które nie, też bym radził wyłączyć tę opcję.
CCleaner w sekcji Integracji rejestru może powodować problemy ze stabilnością aplikacji ale pod warunkiem niedbałości twórcy instalatorów programów. Po odinstalowaniu programu X pozostają w rejestrze określone wpisy. Dzieje się tak, bo programiści dochodzą do wniosku, że Kowalski może ponownie zainstalować aplikację X i ma od razu swoje ustawienia. Po za tym kwestia “błędnych” wpisów w rejestrze to mit tworzony przez propagandę w serwisach internetowych i prasie komputerowej. Czysty rejestr = szybki Windows ? Nie.
Programiści tworzący instalatory w InnoSetup, InstallShield czy Nullsoft z lenistwa w czasie usuwania aplikacji nie usuwają wszystkich kluczy rejestru tworzonych przez instalator. Oczywiście pozostawione wpisy nie mają wpływu na stabilność systemu.
Odrębną kwestią jest ingerencja w ustawienia systemowe programami “tweak”.