Skoro zaznaczyłeś opcję “Usuwanie historii stron” to nie dziw się że program usuwa całą zapisaną historię przeglądanych stron www w twojej przeglądarce.
Nie zaznaczył w Operze historii internetowej…tylko internetową pamięć podręczną - więc nie powinna mu ginąć.
Nie włączaj oczywiście łatwego oczyszczania, bo czyści wówczas wszystko.
Wybieraj czyszczenie niestandardowe.
No a co w takim razie przechowywane jest w pamięci podręcznej jak nie dane formularzy, które musi później ponownie wypełniać bez podpowiedzi?
Dane formularzy są przecież w osobnej pozycji, którą ma nie zaznaczoną… nie wiadomo o co mu konkretnie chodzi.
Czy historię przeglądania stron i musi ponownie je wpisywać…czy w ogóle coś innego…
Faktycznie, już się nie odzywam
Tak to jest, jak problem jest nie do końca jasno sformułowany i potem odpowiadamy…odpowiadamy, aż w końcu wychodzi na to, że nie o to chodziło pytającemu w ogóle…
Jakie dane do stron trzeba wpisywać?
To już zgadywanka w rodzaju co autor miał na myśli to pisząc…
Pewnie jak mu zależy, to zaraz sam wyjaśni o co mu dokładnie chodzi.
Kolego pikaczu. Zobacz co ja mam zaznaczone w CCleanerze (którego używam od “zawsze”) i nic mi nigdy "nie zniknęło:
Niby wychodzi, że ci też może znikać wszystko spod:
chrome://history
Potem zostaje tylko bazowanie na Bilomag pamięć.
Zakładam że mu może chodzić o historię formularzy, że się czyści mimo że odznaczona w CCleaner (bug wersji 5.60 lub coś namieszali w Opera 62?).
Przejrzyj jescze ustawienia samej Opery jak ma traktować cache, historię przeglądania, itd.
Aha, ja zawsze włączam czyszczenie z okna startowego, bo, skoro mam wyłączone w ustawieniach co ma czyścić, to myślałem, że to jest powiązanie z tym.
A co jest Twoim oknem startowym? To co tu na zrzucie, czy to, które wyżej pokazałeś?
Okno startowe można wszak przełączyć między tymi dwoma.
Ja dopiero niedawno zaktualizowałem CCleanera do najnowszej wersji z bardzo starej i sam się złapałem na tym, że łatwe czyszczenie usuwa z automatu więcej (!), dopiero niestandardowe czyści to co sobie wybierzesz.
Nie wiem po jakie licho zrobili takie rozdwojenie.
Chyba dla tych, którzy nie chcą sami wybierać co chcą czyścić, mniej zaawansowanych użytkowników.
Tutaj info o tym jak działa łatwe czyszczenie.
" Zakres łatwego oczyszczania jest określony przez twórców [CCleaner] i zapewnia najwydajniejsze działanie programu nie narażając ważnych plików systemowych i aplikacji".
Więc łatwe w ogóle nie reaguje na to co mamy zaznaczone, dopiero niestandardowe i z tej drugiej opcji trzeba korzystać, jeśli chemy czyścić to - co sami sobie wybierzemy(!).
Można ustawić w ustawieniach, żeby otwierał się automatycznie na czyszczenie niestandardowe.
Te okno jak na screenie twoim
No i to okno stosuj spokojnie. Od kiedy ono jest w CCleanerze, nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków dla Windowsa 10, natomiast Opery nie stosuję.
Dobra.
Napisz konkretnie jakie to dane wpisać trzeba do stron? Przykład podaj…
Już znaleziony problem.