Cd problemo


(Duch) #1

ludzie kochani pomóżcie i doradźcie bo dostaję szału!!

od jakiegoś czasu gdy słucham muzyki na komputerku lub oglądam jakiś film moje CD-RW dziwnie się zachowuje!! np. piosenka gra sobie ładniutko i w pewnym momencie jest STOP CD-RW jakby się rozpędzało i zaczyna grać !!

co może być przyczyną tej anomalii?? poradźcie coś bo zaraz wyjdę z siebie i stanę obok!! :-X :-X :-X


(Ramcin4) #2

może rozwiązaniem będzie przeczyszczenie lasera odpowiednia płytą??


(Duch) #3

czyli sugerujesz zabrudzenie!! a czy mogą być inne przyczyny??


(system) #4

Można spróbować wgrać new bios :smiley:


(lazikar) #5

Tylko radzę uważać z tym biosem. Jeżeli koledze Savioli chodzi o biosik napędu. :!:


(system) #6

Czyżby laserek się wysłużył :slight_smile: a może warto by o nim pomyśleć jak kolega już wspomniał i zrobić my małe czyszczenie jak miałem podobny problem tylko u mnie był fabrycznie wadliwy CD jak stwierdzono w serwisie :smiley:


(Duch) #7

w sumie to ściągnąłem i instalowałem najnowszy firmware do nagrywarki!!

jak przywrócić stary BIOS?? przywracanie sterowników jest niedostępne dla nagrywarki!! :roll:


(lazikar) #8

Upss... a czy instalacja firmware przebiegła pomyślnie. Chodzi mi i to czy po instalacji nagrywarka była widoczna dla Windowsa czy może musialeś zrobić restart. Napisz jaki to model. :? W niektórych przypadkach jest możliwość powrotu do starszej wersji. Coś mi się wydaje ze firmware się źle wgrało. :?


(Duch) #9

poszło dobrze!! nie było żadnego erroru ani restartu!! nagrywarka zastała widoczna dla systemu!! a model to LITE-ON LTR-52246S!!

jak przywrócić poprzedni firmware??


(lazikar) #10

Wejdz na http://forum.cdrinfo.pl/index.php? poszukaj lub zapytaj na pewno uzyskasz odpowiedz.

Jeżeli firmware wgrało się dobrze to moze faktycznie jest zabrudzona. Czyściłeś ją?? :?


(Duch) #11

ostatnio na początku roku!! ale dziwne jest to, że są płyty, które grają bez "nispodzianek"!! nic z tego nie rozumiem!! :evil:


(lazikar) #12

Ja ostatnio wgrałem najnowszy firmware do mojej nagrywarki i niestety wgrał sie źle. Nagrywarka zachowywałe się w ten sposób że jak włożyłem czystą płytę to zawieszała. A najdziwniejsze z tego było to że nie za każdym razem. Pomogło ściągnięcie firmware ze strony producenta i ponowne wgranie tego nowszego. Działa wszystko ok. Tylko moja nagrywarka po wgraniu firmware (musiałem to robić parę razy) albo nie była widoczna pod Windowsem i musiałem restartować , albo padła całkowicie i musiałem ją przywracać do życia pod biosem. Więc nie dziwię się że moze jedne grać a inne nie. Proponuję jednak ją przeczyścić a potem jak nie przyniesie to oczekiwanych efektów pomyśleć o firmware. :slight_smile:


(Duch) #13

no dobra wyczyszcze!! ale firmware mam najnowszy!! więc jakby czyszczenie nie pomogło to jak mam przywrócić firmware poprzedni bez formatowania dysku oczywiście!! :smiley:


(lazikar) #14

To jest wewnętrzne oprogramowanie nagrywarki więc format tu nic nie da. Niestety nie wiem jak to się robi w twojej nagrywarce. Musisz poszukać na forum które ci podałem, jak co to zapytaj ( mi pomogli) niestety w mojej jest potrzebna do tego identyczna nagrywarka jak moja. Chyba że dostępny jest starszy firmware to go wgraj. :smiley:


(Duch) #15

no to pięknie!! :shock:

dobra wbijam na CDRinfo!! zobaczymy co tam chłpaki poradzą !!


(Duch) #16

przeszukałem forum CDRinfo i znalazłem temat niemal identyczny do mojego problemu!! wykonałem polecenie w nim zawarte i wydaje się, że problem zniknął !!

dla potomnych: LITE-ON PROBLEM CDRinfo